Hlavní obsah

Rusko zkoumalo, jak přepravovat nervové látky, tvrdí britská premiérka

Londýn
Aktualizováno

Britská premiérka Theresa Mayová v pondělí upozornila, že Británie disponuje informacemi, že Rusko v posledních deseti letech zkoumalo způsoby, jak přepravovat nervové látky. „Pravděpodobně za účelem vraždění,” uvedla v souvislosti s otravou dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery. Armádnímu jedu mohlo být podle ní v Salisbury vystaveno přes 130 lidí.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová před premiérským sídlem v Downing Street

Článek

„Soudíme, že v Salisbury mohlo být potenciálně vystaveno této nervové látce přes 130 osob,” uvedla Mayová v prohlášení předaném parlamentu. Po upozornění na snahy Ruska přepravovat nervové látky dodala, že Rusko krylo používání chemických zbraní v Sýrii tamějším režimem prezidenta Bašára Asada.

Rusko popírá, že by stálo za útokem na Sergeje Skripala a jeho dceru v jihoanglickém Salisbury ze 4. března. Skripal v minulosti působil v ruské vojenské rozvědce a přešel do služeb britské tajné služby.

Země celého světa, především ale ze Severoatlantické aliance, v pondělí v souvislosti s vraždou Skripala vyhostily desítky ruských diplomatů. [celá zpráva] Moskva k tomu podle serveru RT.com podotkla, že jde ze strany Británie a jejích spojenců o pokrytectví. Londýn podle ruského ministerstva zahraničí vznáší nepodložená obvinění.

Slovensko se nepřidalo

Slovensko jako jediná ze zemí Visegrádské čtyřky žádné ruské diplomaty nevyhostilo. Tamní ministerstvo zahraničí si v souvislosti s případem předvolalo velvyslance Ruské federace. Další kroky ale zatím neoznámilo.

Kauza Skripal

  • Skripala a jeho dceru v jihoanglickém městě Salisbury otrávil na začátku března neznámý útočník nervově paralytickou látkou označovanou jako novičok.
  • Oba nejprve byli v kritickém stavu. Stav Julije Skripalové se však zlepšil natolik, že ji počátkem dubna propustili z nemocnice. Londýn z otravy obviňuje Moskvu, Kreml to rezolutně odmítá.
  • Bývalého plukovníka vojenské rozvědky GRU ruský soud v roce 2006 odsoudil ke třinácti letům vězení za špionáž ve prospěch Británie. Údajně za odměnu 78 000 liber poskytoval v 90. letech informace o ruských rozvědčících působících v Evropě. V roce 2010 ho spolu s dalšími třemi osobami Moskva vyměnila za deset svých špionů zadržených v USA.
  • Skripal se od své výměny usadil v jihoanglickém městě Salisbury, kde poslední dobu žil podle všeho se svou dcerou. Jeho syn zahynul podle britských médií s přítelkyní při autonehodě před rokem během návštěvy Ruska. Skripalova manželka zemřela na rakovinu krátce po odstěhování do Británie.

Slovensko zároveň nevyloučilo, že k vyhoštění ruských diplomatů z Bratislavy ještě může dojít. „Vývoj situace, jako i odpovědi Ruska na výzvu, které mu adresovaly státu EU - včetně Slovenska - ovlivní další kroky, které jsme v této věci připraveni zvážit,“ řekl mluvčí slovenské diplomacie Peter Susko.

Reklama

Výběr článků

Načítám