Hlavní obsah

Nejmenší Boeing 737 MAX se poprvé vznesl do vzduchu

Novinky, zkr
Seattle

Společnost Boeing v pátek poprvé otestovala ve vzduchu svůj nový letoun 737 MAX 7. Modernizované úzkotrupé dopravní letadlo, které je nejmenším modelem z řady MAX, dopoledne odstartovalo z amerického Rentonu. Zhruba tři hodiny pak kroužilo v okolí Seattlu, kde také přistálo, informoval server seattlepi.com.

BEZ KOMENTÁŘE: První let Boeingu 737 MAX 7Video: Boeing

 
Článek

Piloti během inauguračního letu překonali vzdálenost pouhých 13 kilometrů. Spíše než to, jak daleko letadlo doletí, však bylo cílem poprvé zjistit, jak se stroj chová ve vzduchu.

Nový letoun pojme maximálně 172 cestujících, což je z řady MAX nejméně. Do modelů 737 MAX 8, 9 a 10 se jich vejde 210, 220 a 230. Má však z nich nejdelší dolet, a to 3850 námořních mil (7130 kilometrů).  Podle mluvčího společnosti Douga Aldera je tak letadlo vhodné na delší cesty, zároveň je konstruováno pro provoz na letištích v teplých klimatických podmínkách a ve vysokých nadmořských výškách.

Do provozu by mělo být uvedeno příští rok, předtím ho ale ještě čeká řada dalších testů. Jako první dostanou stroj aerolinky Southwest Airlines.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám