Hlavní obsah

Slovenský tisk: Vražda novináře je útokem na demokracii

– Bratislava
Právo, ivi (Bratislava)

Vražda mladého slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky vyvolala silnou reakci i mezi tamními deníky. „Úkladná vražda novináře pro jeho práci je útokem na demokracii. To není fráze,“ konstatoval deník Pravda ve svém komentáři. Neznámý pachatel zastřelil o víkendu Kuciaka a jeho přítelkyni v domě východně od Bratislavy.

Foto: Repro Aktuality.sk

Zavražděný novinář Ján Kuciak

Článek

„Bez přístupu veřejnosti k informacím je demokracie pouze prázdnou skořápkou, povrchním rituálem bez obsahu. Stát musí uctít památku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové i ochránit demokracii jediným myslitelným způsobem: vyšetřením vraždy a potrestáním pachatelů,“ zdůraznil list.

Podle Pravdy zavražděním dvou mladých lidí někdo vzkazuje, že překročí všechny meze proto, aby se pravda o něm nedostala na světlo. „Pokud byly kolem jejich bezvládných těl naskládané náboje, což údajně znamená varování pro případné další šťouraly, pak je jasné, že šlo o popravu, nikoliv o náhodu či nehodu,“ dodal deník. „Pokud se jednou připustí, aby lidé umírali pouze proto, že se chtějí dopátrat nějaké velké pravdy, pak začnou dříve či později umírat i pro zcela malé pravdy. A to by byl konec demokracie,“ dodala Pravda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policie zasahuje na místě činu ve Veľké Mače, kde byl novinář se svou přítelkyní zavražděnVideo: Reuters

Server noviny.sk napsal, že Kuciak neměl nepřítele, kromě gaunerů, které ohrožoval zveřejňováním pravdy o jejich zločinech. „Robert Fico je spoluzodpovědný za atmosféru, která zabíjení novinářů vysloveně přeje. Pokud předseda vlády označí celou profesní skupinu za prostitutky, dává jasný signál, že její příslušníci jsou volní na odstřel. Fico se bude muset ukrutně snažit, abychom uvěřili, že nešéfuje mafiánské republice, jen se zoufale a neobratně snaží vládnout v demokratickém státě Evropské unie. Morální odpovědnost ze sebe už nikdy nesmyje, ještě by se mohl vyhnout plivancům, až jednou bude chodit po ulicích jako my - bez ochranky,“ konstatuje server noviny.sk.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám