Hlavní obsah

Švéd dostal v Německu doživotí za vraždu z roku 1992

Na doživotí poslal ve středu německý soud do vězení Švéda, kterého uznal vinným z vraždy ženy spáchané v roce 1992 ve Frankfurtu nad Mohanem. Čtyřiašedesátiletý John Ausonius dostal už v roce 1994 ve Švédsku doživotní trest za vraždu a několik pokusů o ni. Cílem jeho útoků tehdy byli přistěhovalci tmavé pleti.

Foto: Reuters Staff, Reuters

John Ausonius u soudu ve Frankfurtu (snímek z prosince 2017)

Článek

Podle soudu se státnímu zastupitelství podařilo prokázat, že Ausonius před šestadvaceti lety zavraždil ve Frankfurtu nad Mohanem 68letou Blanku Zmigrodovou, která pracovala jako šatnářka v restauraci. Švéd se údajně domníval, že mu žena z kabátu ukradla elektronický diář.

Případ vraždy staré více než čtvrt století německé státní zastupitelství znovu otevřelo před čtyřmi roky. S vydáním Ausonia do Německa švédské úřady souhlasily v roce 2016.

Jeho obhájci po vynesení rozsudku uvedli, že hodlají podat odvolání. Pokud soud vyšší instance středeční verdikt potvrdí, měl by se Ausonius vrátit do Švédska a odpykat si trest tam.

Ausonius je považován za jednoho z nejznámějších švédských zločinců a jeho činy údajně posloužily jako zdroj inspirace norskému pravicovému extremistovi Andersovi Behringovi Breivikovi, který zabil v roce 2011 77 lidí, či Švédovi Peterovi Mangsovi, který v letech 2009 a 2010 střílel na přistěhovalce v Malmö.

Skutečnost, že na ně střílel pomocí laserového zaměřovače, mu ve Švédsku vysloužilo přezdívku Lasermannen - laserový muž.

Reklama

Výběr článků

Načítám