Hlavní obsah

V Íránu se zřítilo dopravní letadlo se 65 cestujícími, nikdo nepřežil

Teherán
Aktualizováno

Íránské dopravní letadlo společnosti Asseman Air, které letělo na vnitrostátní lince z Teheránu do Jásúdže, se zřítilo v jihozápadním Íránu. Na palubě mělo být 59 cestujících a šest členů posádky, uvedla místní tisková agentura Fars. S odvoláním na úřady později státní íránská televize PresTV oznámila, že nehodu nikdo nepřežil. Informaci potvrdil i mluvčí letecké společnosti.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo typu ATR 72 (Ilustrační foto)

Článek

„Po prohledání oblasti jsme se dozvěděli, že naneštěstí...naši drazí cestující přišli o život,” řekl podle Reuters mluvčí íránské státní televizi. Státní tisková agentura IRNA také upravila počet obětí na 65 místo dříve uváděných 66.

Soustrast příbuzným obětí již vyjádřili i nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí a prezident Hasan Rúhání.

Stroj ATR-72 se zřítil v horském terénu u města Semirom, asi 480 kilometrů od íránské metropole. Proč stroj havaroval, není jasné. Pátrací a záchranné práce komplikuje podle serveru Russia today nepříznivé počasí, kvůli kterému nemohou vzlétnout vrtulníky se záchranáři.

V místě neštěstí bylo podle médií špatné počasí, zejména mlha a silný vítr. Krátce předtím se letadlo ztratilo z radaru.

Kapitán letadla patřil podle íránských médií k velmi zkušeným pilotům. V roce 2013 se mu podařilo bezpečně přistát, když se u pilotovaného stroje porouchal motor.

Letecká společnost Asseman Air patří na černou listinu nebezpečných aerolinek zakázaných v Evropské unii, napsal server týdeníku Focus. Na technickém stavu íránských dopravních letadel se podepsaly dlouholeté mezinárodní sankce, k leteckým nehodám tak v Íránu podle agentury AP dochází pravidelně.

Mnoho íránských dopravních letounů, zvláště malých leteckých společností, je starší 40 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám