Hlavní obsah

Izolovaný Katar na nákupech: po Airbusech a Rafalech koupí i 24 stíhaček Eurofighter

Katar koupí od britské zbrojovky BAE Systems 24 bojových letounů Eurofighter Typhoon za 6,8 miliardy eur (174 miliard Kč). Kontrakt dnes v Dauhá podepsali britský ministr obrany Gavin Williamson a jeho katarský protějšek Chálid Attíja, uvedla agentura Reuters. Letadla má Katar získat v roce 2022.

Foto: Reuters

Pilot u bojového letounu Typhoon.

Článek

Katar oznámil zájem o nákup britských letadel už v září. Jde o jeden z největších zbrojních kontraktů od chvíle, kdy se země v červnu dostala do izolace ze strany některých svých arabských sousedů.

Saúdská Arábie, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty přerušily s Katarem diplomatické styky a vyhlásily proti němu dopravní a obchodní blokádu. Dauhá pak dostalo ke splnění požadavky, které zahrnovaly ukončení podpory údajných teroristů, přerušení kontaktů s Íránem a zrušení turecké vojenské základny, kterou Katar hostí na svém území. [celá zpráva]

Foto: Pascal Rossignol , Reuters

Nejmodernější francouzský bojový letoun Dassault Rafale na aerosalónu

Začátkem prosince Katar uzavřel kontrakty v hodnotě přes deset miliard eur (256 miliard Kč) s francouzskými společnostmi Dassault Aviation a Airbus. Od nich má koupit minimálně 12 stíhacích letounů Rafale a 50 letadel A321.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám