Hlavní obsah

Zemřel Polák, jenž se podpálil před soudem

Právo, ama
Rzeszów

Následkům zranění podlehl ve středu v polském městě Rzeszów muž, který se podpálil v úterý u budovy okresního soudu. Podle policejních zdrojů tak zřejmě řešil osobní problémy. List Gazeta Wyborcza citoval zástupce prokuratury, podle nichž se 40letý Polák vrátil před rokem po několika letech za zahraničí a měl vážné zdravotní i osobní problémy.

Foto: Profimedia.cz

Zámek v polském Rzeszowie. Nyní zde sídlí soud, před kterým se muž upálil.

Článek

„Vše nasvědčuje, že šlo o sebevraždu,“ citoval server mluvčí prokuratury. Muž byl svobodný a nikde nepracoval. Místo pro upálení si zřejmě vybral náhodně. Podle svědků prý prohlásil, že už „nechce žít“.

Minulý měsíc se ve Varšavě před Palácem kultury upálil na protest proti politice vládnoucí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) Piotr Szczesny (54). „Probuďte se, ještě není pozdě,“ vyzval v dopise, který zanechal. Vládu obvinil z porušování občanských svobod. Demonstrace k uctění jeho památky se v neděli v polské metropoli zúčastnilo asi tisíc lidí.

Před ohrožováním vlády práva v Polsku kvůli změnám v tamním soudnictví varoval první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Podle něj země musí změnit kurz, který špičky EU, polské opozice a lidskoprávní skupiny považují za znepokojivý, neboť podkopávají nezávislost polské justice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám