Hlavní obsah

Sexuální aféra producenta Weinsteina spustila v USA vlnu odhalující další případy

– Los Angeles
Právo, rm

Skandál hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina (65) má nečekaný a dalekosáhlý dopad. Odvaha žen, které promluvily o obtěžování, zjevně povzbudila i americkou zlatou olympioničku McKaylu Maroneyovou (21). Gymnastka, která loni ukončila kariéru, obvinila lékaře gymnastické reprezentace USA Lawrence „Larryho“ Nassara (53), že ji sexuálně obtěžoval a zneužíval už od jejích třinácti let.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá americká gymnastka McKayla Maroney

Článek

Fenomenální sportovkyně se přidala k twitterové kampani #MeToo (Mě taky), která umožňuje dalším a dalším obětem vylíčit případy zneužití.

„Měli byste vědět, že se to neděje jen v Hollywoodu. Je to všude. Jakmile je někdo v dominantním mocenském postavení, hrozí, že jej zneužije. Měla jsem sen, že budu startovat na olympiádě, a musela jsem kvůli tomu zbytečně vytrpět hodně nechutné věci,“ napsala na Twitteru Maroneyová.

Dělo se to prý během masáží

Kalifornská gymnastka na londýnské olympiádě v roce 2012 s americkým týmem přezdívaným Zuřivá pětka získala zlato a v individuální disciplíně přidala stříbro. Ke zneužívání podle ní docházelo v rámci masáží a vše se tvářilo jako léčebná terapie. „Ten muž mi nabízel terapii, kdykoli k tomu byla příležitost,“ řekla o Nassarovi, který už čelí soudnímu přelíčení kvůli zneužívání jiných gymnastek.

Nyní je ve věznici v Michiganu a zodpovídá se mimo jiné i z držení dětské pornografie. Svědčí proti němu sedm přímých obětí. Dalších 125 žen údajně obtěžoval v průběhu dvaceti let v roli maséra.

Děsivé probuzení

Nejhorší zážitek prý měla Maroneyová jako 15letá v roce 2011 na mistrovství světa v Tokiu. „Byla to nejotřesnější noc mého života. Naordinoval mi prášky na spaní a probudila jsem se až v jeho pokoji, sama a uprostřed ,terapie‘. Myslela jsem, že to bude moje smrt,“ prozradila gymnastka.

Americký gymnastický tým je pod palbou kritiky, protože léta ignoroval případy obtěžování. V březnu byl donucen odejít prezident týmu Steve Penny, dostal však tučné odstupné jeden milión dolarů (22 mil. Kč).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám