Hlavní obsah

Tsunami přeneslo stovky živočichů přes Tichý oceán

Právo, ČTK, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ničivá vlna tsunami, která v roce 2011 zpustošila pobřeží Japonska, má na svědomí také největší zdokumentovanou mořskou migraci v historii. Bezmála tři stovky ryb, korýšů, měkkýšů a dalších mořských tvorů totiž na troskách po úderu vlny urazily přes 7700 kilometrů. Živočichové tak doputovali přes Tichý oceán až na západní pobřeží USA.

Foto: Russ Lewis, ČTK/AP

Vědec John Chapman zkoumá japonskou loď, která dorazila k Long Beach v americkém státě Washington. Podle nedávno zveřejněné studie na troskách po tsunami v Japonsku z roku 2013 zmigrovalo přes Tichý oceán až 300 cizích živočišných druhů.

Článek

„Stal se z toho největší neplánovaný přírodní experiment v oboru mořské biologie. Možná i v historii vůbec,“ citoval list The Guardian Johna Champmana z Oregonské státní univerzity, jednoho ze spoluautorů studie zveřejněné v magazínu Science.

Vědci pročesali pláže Washingtonu, Oregonu, Kalifornie, Britské Kolumbie, Aljašky a Havaje a našli tam druhy pocházející z Japonska. Pokud by se „přistěhovalci“ v novém prostředí uchytili a začalo by se jim dařit natolik, že začnou vytlačovat původní druhy, mohl by to být značný problém, varují autoři studie.

„Říkáme tomu ekologická ruleta,“ podotkl James Carlton z Williams College ve Williamstownu v Massachusetts a hlavní autor studie.

Většina z živočichů se přepravila na materiálech, jako jsou plast nebo laminát. „Nemyslel bych si, že dokážou přežít na otevřeném moři tak dlouho. Ale v mnoha ohledech k tomu v minulosti zkrátka neměly příležitost,“ řekl Greg Ruiz ze Smithsonova institutu, jenž se na studii podílel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám