Hlavní obsah

Maria míří k Dominikánské republice, hurikán si vyžádal už deset obětí

• Aktualizováno

Počet obětí hurikánu Maria, který postupuje Karibikem, stoupl na deset poté, co jednoho mrtvého oznámilo Portoriko. Oko hurikánu se nyní blíží k severovýchodnímu pobřeží Dominikánské republiky rychlostí asi 19 kilometrů za hodinu a doprovází ho vítr o rychlosti až 185 kilometrů za hodinu. Hurikán zesílil z druhého na třetí stupeň.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán Maria se prohnal Portorikem a žene se na Dominikánskou republikuVideo: Reuters

 
Článek

Guvernér Portorika Ricardo Rosselló informoval, že hurikán Maria způsobil na Portoriku smrt jednoho muže, jehož zasáhly letící trosky. Počet obětí tohoto hurikánu v Karibiku tak stoupl na deset. Dva lidé zemřeli na ostrově Guadeloupe a sedm mrtvých potvrdily úřady Dominiky, kde bude ale počet obětí kvůli „naprostému zpustošení” ostrova patrně vyšší.

Foto: Carlos Giusti, ČTK/AP

Na Portoriku za sebou nechal hurikán spoušť a většinu domácností odstřihl od elektrické sítě. Obnova potrvá několik měsíců.

Dominikánská republika, kterou hurikán zasáhne během dne, už vyhlásila maximální pohotovost. Lidé nepůjdou do práce a děti do školy. Asi 4000 turistů z letovisek Bávaro a Punta Cana bylo preventivně evakuováno do hotelů v metropoli Santo Domingo. Puntu Canu, od níž byl hurikán vzdálen 90 km, už bičoval vítr o rychlosti 93km/h.

Hurikán Maria opět zesílil na třetí stupeň a provází ho vítr o rychlosti až 185 kilometrů za hodinu.

Hurikán Maria je nejsilnější tropickou bouří, která za více než 80 let zasáhla Portoriko. Toto území v karibské oblasti pod správou USA, na němž žije asi 3,3 miliónu obyvatel, zasáhla Maria s intenzitou čtyři. Vítr dosahoval rychlosti v nárazech až 250 kilometrů za hodinu.

Kategorie hurikánů

  • 1. kategorie – rychlost vichru 119 až 153 km/h – velmi nebezpečný vítr, hrozí škody.
  • 2. kategorie – rychlost vichru 154 až 177 km/h – extrémně nebezpečný vichr a rozsáhlé škody.
  • 3. kategorie – rychlost vichru 178 až 208 km/h – devastující škody.
  • 4. kategorie – rychlost vichru 209 až 251 km/h – katastrofické škody.
  • 5. kategorie – rychlost vichru 252 a vyšší – katastrofické škody.

Větrná smršť smíšená s deštěm způsobila na Portoriku lokální záplavy a zcela vyřadila z provozu na celém ostrově elektrickou síť, která byla už poničena hurikánem Irma před dvěma týdny. Úplná obnova dodávek elektrické energie bude podle starostky metropole Carmen Yulinové trvat několik měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám