Hlavní obsah

Lampeduse dochází s migranty trpělivost

Právo, Josef Kašpar (Řím)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starosta italského ostrova Lampedusa, kam často připlouvají migranti, se vyslovil pro uzavření střediska pro migranty. „Žádáme vládu, aby zavřela hotspot na našem ostrově. Výhrůžky, krádeže, obtěžování žen, neustálé stížnosti turistů. Blíží se kolaps a policie už na situaci nestačí,“ prohlásil v sobotu Salvatore Martello (60), který byl zvolen starostou letos na jaře.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Tunisané klidně odcházejí ze střediska, povalují se, opíjejí, mnozí z nich jsou vyloženě kriminálníci, kteří by měli být za mřížemi,“ dodal.

Giusy Nicoliniová (56), do jarních voleb starostka, kterou za nasazení ve prospěch uprchlíků ocenilo UNESCO, nesouhlasí: „Je jasné, že se Martello snaží vyvolat obavy a strach. Postačí se podívat na počet stížností u karabiniérů, je jich mnohem méně než dřív. A turistická sezóna se vydařila, hotely i penzióny měly vyprodáno.“

Nicolinová ale pak připouští: „Od okamžiku, kdy byl zabrzděn příliv uprchlíků z Libye, se oživil proud migrantů z Tuniska, odkud sem připlouvají na malých plavidlech. Vědí, že budou repatriováni. Spíš je problém v tom, že repatriace je zdlouhavá.“

Starostu podpořila nejen pravice, ale i představitelé vládní Demokratické strany, kteří prostřednictvím Fabrizia Micariho (54), kandidáta do funkce předsedy regionální vlády na Sicílii, prohlásili, „že nikdo nepochybuje o potřebě zachránit migranty, ale je třeba současně s tím zajistit bezpečnost obyvatelstva“.

Reklama

Výběr článků

Načítám