Hlavní obsah

Tajná služba chránící prezidenta se musela vystěhovat z Trumpova mrakodrapu do přívěsu na ulici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Tajná služba USA, která chrání prezidenta a jeho rodinu, se musela vystěhovat z newyorského mrakodrapu patřícího Donaldu Trumpovi do přívěsu na ulici poté, co se stát nedohodl s Trumpovou firmou na nájmu. S odvoláním na dva zdroje o tom ve čtvrtek informoval deník The New York Times.

Foto: Profimedia.cz

Přístřešek u vchodu do Trumpova mrakodrapu v New Yorku.

Článek

Agenti Tajné služby Spojených států působili v Trumpově mrakodrapu od konce roku 2015, kdy se realitní magnát stal favoritem na republikánskou prezidentskou nominaci. Většinu času operovali z místnosti přímo pod Trumpovým apartmá, připomíná deník.

Podle jeho zdrojů se agenti museli vystěhovat do přívěsu na ulici, jelikož prezidentův rodinný konglomerát Trump Organization odmítl podepsat pronájem místností státní organizaci, která se stará o realitní smlouvy federálních úřadů. Důvodem má být zatím neupřesněná klauzule ve smlouvě, která se firmě nelíbila. Stejně tak zatím není jasné, co se na klauzuli vlastně nelíbilo.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Mluvčí Trump Organization Amanda Millerová pouze sdělila, že se obě strany dohodly na tom, že tajná služba bude hledat jiné prostory. „Po dlouhém zvažování bylo oboustranně dohodnuto, že pro tajnou službu bude z finančních a logistických důvodů lepší, když se porozhlédne jinde,“ řekla Millerová deníku. Mluvčí tajné služby Catherine Milhoanová ujistila, že vystěhování nemá vliv na práci agentů a že se usilovně pracuje na nalezení vhodných prostor.

Hlídají prezidenta, který tam není

Přestože se Donald Trump od své lednové inaugurace v mrakodrapu Trump Tower neukázal, tajní agenti jsou stále na místě. Ze zákona mají totiž povinnost střežit místo trvalého bydliště prezidenta a jeho rodiny bez ohledu na to, zda se tam členové rodiny zrovna nacházejí či nikoliv.

První dáma Spojených států Melania Trumpová se sice v létě odstěhovala do Bílého domu, ale v Trumpově mrakodrapu pravidelně působí dva nejstarší prezidentovi synové Donald a Eric. Na ně Donald Trump převedl správu celé své firmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám