Hlavní obsah

Po třech letech skončilo pátrání po zmizelém letadle malajsijských aerolinek

Sydney
Aktualizováno

Téměř po třech letech ukončily v úterý Austrálie, Malajsie a Čína pátrání po zmizelém Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines na letu číslo MH370. Pátrací plavidlo dokončilo prohledávání mořského dna ve vymezené oblasti v Indickém oceánu, aniž by objevilo trosky letadla, oznámilo koordinační středisko pátracích akcí se sídlem v Austrálii.

Foto: Stringer, Reuters

Úlomek z boeingu nalezený v Tanzanii

Článek

Pátrací loď prohledávala prostor 120 000 čtverečních kilometrů západně od australského pobřeží. Vyšetřovatelé před časem doporučili, aby se oblast pátrání rozšířila o dalších 25 000 kilometrů čtverečních severním směrem, australské úřady ale na požadavek nepřistoupily. Dosavadní hledání stroje z letu MH370 vyšlo na 160 miliónů dolarů (čtyři miliardy Kč).

Letadlo malajsijských aerolinek zmizelo 8. března 2014 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu. Na jeho palubě bylo 239 lidí, z nichž značnou část tvořili Číňané.

Co se s letadlem stalo, zůstává jednou z největších záhad v historii letectví a podle agentury AP jí po dnešním dni možná zůstane navždy.

Podmořské pátrání nevyneslo na světlo žádné stopy. Na plážích ostrova Mauricius, na břehu Tanzanie či francouzského ostrova Réunion se však našly trosky stroje, u sedmi z nichž se potvrdilo, že pocházejí ze zmizelého letounu. [celá zpráva]

Zkoumání trosek vedlo experty k závěru, že stroj narazil na hladinu Indického oceánu vysokou rychlostí a pilot se nepokusil o nouzové přistání. [celá zpráva]

S ukončením pátrání podle BBC nesouhlasí skupina Voice370, hájící práva pozůstalých.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám