Hlavní obsah

Dejme míru přednost před vším ostatním, vyzval nový generální tajemník OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový generální tajemník Organizace spojených národů António Guterres v neděli v novoročním projevu vyzval, aby svět dal přednost míru před válkou. Nastávající rok by se podle jeho přání měl stát rokem, v němž lidé povedou dialog a budou se vzájemně respektovat při řešení politických sporů. Portugalec Guterres k nedělnímu datu ve funkci generálního tajemníka OSN nahradil Jihokorejce Pan Ki-muna.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Končící generální tajemník OSN Pan Ki-mun a jeho nástupce Antonio Guterres

Článek

„Dnes, na Nový rok, vás všechny vyzývám, abyste se ke mně připojili se společným novoročním předsevzetí: Dejme míru přednost před vším ostatním!“ uvedl Guterres a vyzval, aby občané, vlády i světoví lídři učinili rok 2017 rokem úsilí o překonání neshod.

„Mír musí být naším cílem i rádcem,“ uvedl někdejší portugalský premiér.

Ve válkách, kterými trpí civilní obyvatelstvo, není podle Guterrese vítězů a poraženými jsou všichni. Konflikty podle něj přinášejí také obrovské hospodářské ztráty a „přiživují nedůvěru a strach, které mohou přetrvat po generace“.

„Ať se rok 2017 stane rokem míru,“ zakončil Guterres novoroční poselství.

Devátý generální tajemník OSN stál od října 1995 do prosince 2001 v čele portugalské vlády. V červnu 2005 se stal Vysokým komisařem OSN pro uprchlíky (UNHCR) a tuto funkci zastával až do prosince 2015. Migraci by se chtěl věnovat také ve funkci generálního tajemníka OSN, kterou dnes přebírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám