Hlavní obsah

Při dvou útocích v iráckém městě Samáva zemřelo 33 lidí

– Samáva • Aktualizováno

Při dvou bombových útocích v centru jihoiráckého města Samáva v neděli zahynulo nejméně 33 lidí a dalších 50 utrpělo zranění. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na lékařské a bezpečnostní zdroje. Agentura Reuters hovořila o 32 mrtvých a 75 zraněných. Výbušniny byly umístěny v automobilech. K útoku se přihlásili sunnitští ozbrojenci z hnutí Islámský stát, kteří měli podobné atentáty na svědomí i v minulosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po útocích vypukla v Samávě panikaVideo: Reuters

 
Článek

První výbuch se odehrál kolem poledne poblíž sídla lokální provinční vlády, druhý o pár minut později asi 60 metrů od autobusové zastávky.

Počet obětí může ještě narůst vzhledem k tomu, že některá ze zranění jsou velmi vážná. Na snímcích, které se objevily na internetu, byl vidět dým stoupající nad budovy a rovněž ohořelá auta a těla. Město, ve kterém žijí převážně šíité, leží asi 370 kilometrů jižně od Bagdádu a dosud nebylo terčem žádných větších násilností.

Islamisté v roce 2014 ovládli velké oblasti na severu a západě země, ale vládní jednotky s pomocí mezinárodní koalice vedené Spojenými státy část těchto území již dobyly zpět. Loni v prosinci vládní síly osvobodily Ramádí, které je střediskem rozlehlé provincie Anbár. Nyní je jejich cílem dvoumilionový Mosul, který ozbrojenci obsadili v červnu 2014.

Podle OSN zahynulo při dubnových násilnostech v zemi nejméně 741 Iráčanů. Bylo mezi nimi 410 civilistů, ostatní oběti pocházely z řad bezpečnostních složek. Dalších 1374 osob utrpělo zranění. Jde o významný pokles oproti březnu, kdy bylo usmrceno nejméně 1119 osob a dalších 1561 jich bylo zraněno. Nejvíce postiženým městem byl Bagdád, kde během dubna přišlo o život 232 civilistů a 652 lidí bylo zraněných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám