Hlavní obsah

Na sochu Thatcherové se práší ve skladu, kvůli kabelce

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Bronzovou sochu trojnásobné britské premiérky Margaret Thatcherové za 300 tisíc liber (přes 10 miliónů Kč) odmítla nechat umístit před parlament v Londýně její dcera Carol. Důvod? Sochař, který dílo dokončil už před rokem, podle ní zapomněl ztvárnit to nejdůležitější – premiérčinu pověstnou kabelku.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z legendárních kabelek Margaret Thatcherové vydražená aukční síní Christie's

Článek

Ta se stala svérázným symbolem barončiny neústupnosti a bojovnosti. Premiérka samozřejmě kabelkou nikdy nikoho netloukla, ale v angličtině slovesný novotvar „kabelkovat“ (anglicky „to handbag“) s humornou nadsázkou označuje sveřepý útok postarší ženy na protivníka či jeho názor.

A právě kvůli Thatcherové se tento termín dokonce dostal do Oxfordského slovníku spisovné angličtiny – média jej totiž s oblibou používala pro způsob, jímž Thatcherová vládla. Představitele opozice i vlastní ministry s opačnými názory často svými argumenty jednoduše „utloukla“.

Možnost vetovat konečnou podobu

Vytvoření sochy vysoké přes tři metry zadal londýnský starosta Boris Johnson už krátce po expremiérčině smrti v dubnu 2013 a slíbil, že rodina může konečnou podobu vetovat. Což se nyní stalo: Carol Thatcherová trvá na tom, že bez kabelky není socha „celá Thatcherová“.

Monument, jenž má stát ve Westminsteru na prostranství před Dolní sněmovnou mezi sochami Churchilla a Lloyda George, tak nyní čeká ve skladišti.

Foto: Adrian Dennis, Reuters

Bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová

Organizátoři sbírky kvůli ostudě odmítli zveřejnit jméno sochaře, a oznámí je prý teprve v den odhalení pomníku. „Socha venku stát bude, o to se postarám,“ slíbil bojovně Ivan Saxton, spoluzakladatel nadace, která pečuje o pomníky.

Dodatečné připevnění 

„Carol nejdříve chtěla, aby socha byla železná. Teď jí zas vadí kabelka. Ale je to chyba Borise Johnsona, měl se dcery tázat s předstihem,“ postěžoval si organizátor.

Sochaři se nyní zcela vážně přou, zda by autor mohl s pomocí svařovacího náčiní bronzovou kabelku k soše dodatečně připevnit. „Určitě by to šlo, ale je to krajně neobvyklé. Sochařům se takhle opožděné změny nikdy nelíbí,“ řekl Martin Jennings z Královské sochařské společnosti.

Carol Thatcherová, která žije s o 15 let mladším partnerem ve švýcarském letovisku Klosters, se už ke kauze odmítá veřejně vyjadřovat. Thatcherová má již jednu sochu na chodbě Dolní sněmovny, na Parlamentní náměstí však britským státníkům vztyčují sochy nejdříve v průběhu desetiletí po jejich smrti.

Reklama

Výběr článků

Načítám