Hlavní obsah

Z kosmu se vrátili kosmonauti téměř po roce

Bajkonur

V kazašské stepi přistála ve středu návratová kabina ruské rakety Sojuz. Po ročním pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se v ní na Zemi vrátil americký astronaut Scott Kelly a ruský kosmonaut Michail Kornijenko. Spolu s nimi přiletěl také ruský kosmonaut Sergej Volkov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Návrat kosmonautů z ISSVideo: Reuters

 
Článek

Přistání návratové kabiny proběhlo podle plánu v 05:27 SEČ. Její poloha byla záhy lokalizována. Když se se otevřela návratová kabina, Kelly ukázal vítězně sevřenou pěst. Stal se rekordmanem mezi americkými astronauty, protože pobyl v kosmu nejdelší dobu celkem i na jedné misi. Někteří ruští kosmonauté však byli i na delších misích, nejdelší absolvoval Sovět Valerij Poljakov (437) a nejvíce času strávil ve vesmíru Rus Gennadij Padalka (878).

Foto: Reuters

Americký astronaut Scott Kelly po opuštění návratového modulu sojuzu

Kelly a Kornijenko, kteří na ISS strávili 340 dní, se na oběžné dráze kolem Země účastnili experimentů, které by mohly pomoci při budoucích výpravách člověka na Mars. Jednalo se o bezprecedentní rok výzkumu pro NASA, během nějž dvojice rekordmanů na ISS uletěla více než 231 miliónů kilometrů, 5440krát obkroužila Zemi a zažila 10 880 orbitálních východů a západů Slunce. Kelly řekl, že viděl jedny z nejúžasnějších scén, mimo jiné polární záře nebo hurikán Patricia.

Foto: Kirill Kudryavtsev, ČTK/AP

Návrat ruské kosmické lodě Sojuz TMA-18M.

Po roce na ISS nyní na Kellyho a Kornijenka čeká série zdravotních testů, v nichž chtějí vědci NASA zjistit dopady pobytu ve vesmíru a prostoru bez gravitace na lidské tělo.

Kelly se však po tak dlouhé době cítil velmi dobře. „Mohl bych tam být dalších sto dní nebo sto let,“ řekl ještě před přistáním z oběžné dráhy. Dodal, že tíživá byla samota: „Nejtěžší byla izolace od lidí na Zemi, kteří jsou pro vás důležití.“

Foto: Reuters

Americký astronaut Scott Kelly po přistání v Kazachstánu

Kelly je přitom veterán, jak zopakoval minulý týden pro CNN: „Letěl jsem do vesmíru čtyřikrát, byl jsem tam velmi dlouho. Když o tom tak přemýšlím, cítím se, jako bych byl nahoře celý život.“

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní vesmírná stanice ISS

Reklama

Výběr článků

Načítám