Hlavní obsah

Do Atén dorazilo 1200 migrantů, na hranici čeká 6500 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do aténského přístavu Pireus dorazilo v sobotu večer dalších 1200 migrantů z ostrovů v Egejském moři. Informovala o tom agentura DPA. V okolí přístavu se tak nyní pohybuje kolem 3000 uprchlíků, v celém Řecku přes 25 000.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Uprchlíci v Řecku

Článek

Většina míří k severní hranici s Makedonií, kudy ale může podle nových kvót projít dále na Balkán nanejvýš několik stovek lidí denně. U hraničního přechodu Idomeni kvůli tomu na řecké straně čeká na 6500 běženců.

Poté, co trajekt v sobotu přivezl do Pirea další více než tisícovku migrantů, vzrostl počet lidí přespávajících nouzově v areálu přístavu na 3000. Informovala o tom rozhlasová stanice Athina 984. Tři trajekty jsou nyní na cestě k ostrovům Lesbos, Chios a Samos, nebudou se však odtamtud hned vracet do pevninského Řecka a zůstanou kotvit v tamních přístavech. Tím by se měl alespoň dočasně zpomalit proud migrantů, kteří Řeckem míří na sever k hranicím s Makedonií, řekl televizi Skai ministr pro lodní dopravu a záležitosti ostrovů Teodoros Dritsas.

Na ostrovech v Egejském moři, kam uprchlíci na člunech z Turecka připlouvají, nyní čeká na další cestu asi 6000 lidí. Každý den k nim přibudou další zhruba 3000. Všechna řecká zařízení pro uprchlíky jsou nyní přeplněná a situaci zhoršilo rozhodnutí pětice balkánských zemí zavést kvóty na počet příchozích migrantů. Slovinsko v pátek informovalo, že země na balkánské cestě se dohodly propouštět přes hranice zhruba 580 migrantů denně.

Makedonie ve čtvrtek vpustila na své území jen 150 lidí, v pátek pak pouhých 22. V sobotu přešlo hranici asi 300 uprchlíků. Na hraničním přechodu Idomeni proto nyní čekají tisíce lidí a každým dnem jich přibývá.

Reklama

Výběr článků

Načítám