Hlavní obsah

Pokud se nápor uprchlíků nesníží, nezvládneme ho, varoval německý ministr

Berlín

K dramatickému snížení počtu migrantů přicházejících na evropský kontinent ve středu vyzval německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Pokud se tak nestane, hrozí podle něj, že Evropa jejich nápor nezvládne.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a ministr financí Wolfgang Schäuble

Článek

„Počty uprchlíků se musí dramaticky snížit, jinak už to nezvládneme," uvedl ministr. Podle agentury DPA přitom zjevně obměnil častý výrok své stranické šéfky Merkelové, která tváří v tvář příchodu statisíců migrantů do Německa občany často uklidňovala větou: „Zvládneme to." Kancléřku ve středu Schäuble nicméně podpořil v požadavku na celoevropské řešení krize.

Ministr financí varoval také před hrozící ztrátou významu Evropy ve světě, pokud se jí nepodaří uprchlickou krizi rychle vyřešit. „Musíme si dávat pozor, aby byla Evropa i dále považována za relevantního hráče," uvedl Schäuble.

Plán výrazně omezit počet migrantů před časem ohlásila i Merkelová.

Počáteční otevřenost zmizela

Počet migrantů mířících do Německa, kteří překračují rakousko-německou hranici, se v posledních dnech výrazně snížil. Například v úterý spolková policie na jihu Bavorska zachytila jen asi 50 uprchlíků. V uplynulých osmi dnech do Německa z Rakouska přišlo po takzvané balkánské stezce v průměru méně než 500 migrantů denně. V první polovině února přitom Bavorsko denně evidovalo více než 2000 nově příchozích.

Už ve čtvrtek bude Spolkový sněm hlasovat o druhém balíčku zákonů zpřísňujících německou azylovou politiku. Tu ve středu kritizovala ve své zprávě organizace Amnesty International. „Spolková vláda ztrácí ze zřetele lidská práva," stojí ve zprávě. Počáteční otevřenost prý zmizela a místo toho Berlín „sází na tvrdost a izolaci".

Výběr článků

Načítám