Hlavní obsah

Rakousko zavádí další kontroly, včetně dálnice na jih Brennerským průsmykem

Vídeň

Rakousko oznámilo záměr zavést hraniční kontroly na dalších dvanácti přechodech. Počítá i s kontrolami v Brennerském průsmyku, kudy vede významná dálnice, kterou využívají turisté při cestě do Itálie. V praxi už bude Rakousko kontrolovat víceméně celou svoji jižní hranici, uvedla agentura DPA.

Foto: ČTK/AP

Rakouská kontrola na hranici se Slovinskem

Článek

Nové kontroly se dotknou přechodů v Korutanech, Štýrsku, Tyrolsku a Burgenlandsku a podle rakouského kancléře Wernera Faymanna se připravují také kontroly v Brennerském průsmyku.

Faymann naznačil, že Rakousko chce být při jarním nástupu další uprchlické vlny připraveno na okamžitou reakci „u Brenneru a také na dalších hraničních přechodech”. „Proto tady úsilí o zajištění hranic výrazně zintenzivníme,” řekl Faymann.

Jako model pro kontroly na hraničních přechodech má sloužit zesílená ostraha hranice kolem rakousko-slovinského přechodu Spielfeld, u něhož Rakousko postavilo plot.

Dominový efekt ochrany

Rakousko zpřísňuje svoji imigrační politiku od konce loňského roku. V zemi za loňský rok požádalo o azyl 90 tisíc lidí. To je přitom pouhý zlomek ze stovek tisíc běženců, kteří zemí prošli do Německa a severských států.

Kromě toho, že zavedli hraniční kontroly, nebudou Rakušané v příštích čtyřech letech vyřizovat více než 130 000 žádostí o azyl současně a uprchlíků by nikdy nemělo být víc než 1,5 procenta populace, tedy 125 500 lidí. Podle plánů Vídně by také v budoucnu mělo být obtížnější scelování rodin uprchlíků.

Rakousko věří ve spuštění dominového efektu ochrany proti migračnímu proudu přes balkánskou cestu. Rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová věří, že proud migrantů bude postupně zpomalovat díky restriktivním opatřením, která přijímají jednotlivé země. „Dominový efekt podél balkánské trasy se rozvíjí podle plánu. Je důležité, aby každá země postupně omezovala (migrační) proud na svých hranicích a abychom tak činili po vzájemné dohodě," citoval její slov deník Kurier.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám