Hlavní obsah

Útoky na nemocnice v Sýrii jsou pro EU nepřijatelné

Brusel

Za zcela nepřijatelné považuje šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová útoky na zdravotnická zařízení, které se v poslední době odehrály v Sýrii. Novinářům to řekla na tiskové konferenci po pondělní bruselské schůzce ministrů zahraničí Evropské unie. Podobně se o útocích na civilisty v Bruselu vyjádřil také český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Federica Mogheriniová

Článek

Podle Zaorálka by příměří, které má začít platit ve čtvrtek, mohlo být „oknem příležitosti" a je třeba jej využít k doručení humanitární pomoci lidem v zemi. „Kamióny už jsou na cestě. V tuto chvíli ale není jisté, jestli dojedou," poznamenal. Od počátku konfliktu v roce 2011 se podobnou „přestávku v boji" podle Zaorálka ještě nikdy nepodařilo dohodnout.

V pondělí zahynulo podle OSN při dvou útocích v syrských provinciích Halab a Idlib, které zasáhly tři nemocnice a školu, až 50 civilistů. Zasažena byla i nemocnice u města Maara an-Numán podporovaná organizací Lékaři bez hranic.

Příměří na dohled?

Pouhé čtyři dny poté, co se takzvaná podpůrná skupina dohodla na okraj mnichovské bezpečnostní konference na cestě ke klidu zbraní a počátku politického dialogu v Sýrii, jsou už podle Mogheriniové zjevné některé nezdary.

„Už ve čtvrtek večer v Mnichově jsme věděli, že to je složitý proces, věděli jsme, že to budou složité měsíce," poznamenala v pondělí Mogheriniová. Problémy podle ní nejspíš budou pokračovat, to však prý není důvodem po pouhých několika dnech měnit dohodnutý postup.

Evropská unie podle ní závazky z Mnichova dodrží a očekává, že také ostatní účastníci jednání se zachovají stejně a budou společně s dalšími přímo v Sýrii pracovat na dosažení klidu zbraní.

Jedním z účastníků mnichovských rozhovorů bylo Rusko, jehož letectvo nepolevuje ve vzdušné podpoře sil syrského prezidenta Bašára Asada. Právě ruské či syrské letectvo je podle Lékařů bez hranic odpovědné za pondělní útok na nemocnici organizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám