Hlavní obsah

Tisíce migrantů opouštějí Finsko. Kvůli zimě a zklamání

Přes čtyři tisíce migrantů, většinou z Iráku, stáhly svou žádost o azyl ve Finsku a chtějí se vrátit domů. Vedle rodinných důvodů to zdůvodňují velkou zimou i nenaplněnými očekáváními ze života v této severské zemi, píše britský Daily Mail.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Finsko nečelí takovému náporu migrantů jako sousední Švédsko či Německo, i tak se počet žadatelů o azyl za rok zdesetinásobil - z 3 600 žadatelů v roce 2014 na 32 500 v roce 2015.

Téměř dvě třetiny žadatelů o azyl byli mladí Iráčané. Řada z nich si to ale rozmyslela a Finsko proto od příštího týdne spouští charterové lety do Bagdádu, aby se mohli vrátit domů.

Foto: Staff, Reuters

Iráčané si v malé cestovní kanceláři v Helsinkách kupují letenky do Bagdádu

Podle úředníků zrušilo žádost o azyl asi 4100 osob a číslo asi brzy překročí pět tisíc. Většina migrantů si sama platí letenku, nebo žádá o pomoc iráckou ambasádu v Helsinkách.

Falešná očekávání

„Můj chlapeček je nemocný, potřebuji zpátky domů,“ říká Al-Saedí Hussein, když si kupoval letenku do Iráku v malé cestovce v Helsinkách.

Rodinné důvody zmiňují migranti úředníkům nejčastěji, někteří hovoří i o mrazivém zimním počasí nebo o zklamání ze života ve Finsku.

„Říkají, že podmínky ve Finsku a zdlouhavé azylové řízení není to, co čekali, nebo co jim řekli lidé, kterým platili za cestu,“ uvedl Tobias van Treeck z Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Uprchlíky trápí severská zima. Na snímku migranti míří na ubytování ve švédském lyžařském resortu Riksgransen.

Téměř 80 procent migrantů, kteří se vracejí domů, jsou Iráčané. Z 877 Syřanů se do země zmítané civilní válkou vrací jen 22 a z více než pěti tisíc Afghánců se rozhodlo vrátit také pouhých několik desítek.

Tak jako další severské země i Finsko nedávno zpřísnilo přistěhovaleckou politiku, například po žadatelích o azyl v práceschopném věku žádá neplacené práce. Ve Finsku, které nemá zkušenosti s masovou migrací, také roste nepřátelství vůči přistěhovalcům. Nepomáhá ani fakt, že se ekonomice země tolik nedaří.

Finsko se chystalo odmítnout asi 20 000 žadatelů o azyl z minulého roku, ale počty těch, kteří se vrací dobrovolně, by toto číslo mohlo významně zmenšit, píše Daily Mail. [celá zpráva]

Již loni finská vláda a IOM pomohly zaplatit návrat 631 migrantům. Charterové lety pro sto pasažérů budou létat z Helsinek do Bagdádu každý týden, dokud o ně bude zájem, uvedly úřady.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám