Hlavní obsah

WHO varuje před virem zika v Evropě. V létě by ho mohli přenášet komáři egyptští

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva
Aktualizováno

V létě by mohl virus zika ohrožovat Evropu, varovala ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Virus přenáší komár Aedes aegypti, který se vyskytuje v Gruzii a na jihozápadě Ruska i v Nizozemsku. Přenašečem by se mohl stát i příbuzný komár tygrovaný, vyskytující se ve všech státech na pobřeží Středozemního moře.

Foto: Mariana Bazo, Reuters

Vzorek krve od pacienta infikovaného virem zika

Článek

„Nyní nastala doba, aby země připravily opatření ke snížení rizika pro své obyvatele," uvedla ředitelka evropské pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) Zsuzsanna Jakabová.

„Každá evropská země, v níž se komáři druhu Aedes vyskytují, může být v ohrožení rozšířením viru zika," dodala.

Zprávu o šíření viru a připravenosti Česka na něj ve středu českému kabinetu předložil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. "My v součinnosti s WHO a příslušnými evropskými strukturami tu situaci monitorujeme," uvedl po jednání vlády. Zopakoval, že okamžitě diagnostikovat onemocnění jsou připraveny tři české laboratoře a že se těhotným ženám nedoporučuje cestovat do postižených oblastí. Zprávu o vývoji šíření onemocnění přednese Němeček i na zasedání bezpečnostní rady vlády.

Podle údajů Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) z října 2015 se komár egyptský (Aedes aegypti), který je přenašečem viru zika v Latinské Americe, vyskytuje hlavně v Gruzii a jihozápadním Rusku, dále na Madeiře a zavlečen byl také na jih Nizozemska.

Virus, který pravděpodobně způsobuje vývojovou poruchu mozku lidských plodů, se v Evropě sice zatím nepřenáší, s příchodem jara a léta by se ale situace prý mohla změnit.

„Několik lidí nakažených virem zika do Evropy dorazilo, nemoc se ale dále nerozšířila, neboť komáři jsou stále neaktivní. S příchodem jara a léta se ale nebezpečí rozšíření viru zvýší," uvedla Jakabová.

Komár tygrovaný i na Moravě

ECDC ale středu zároveň varovala, že přenašečem viru zika by se mohl stát i komár tygrovaný (Aedes albopictus), který se stabilně vyskytuje v jihovýchodním Rusku, ale i ve všech jihoevropských státech u Středozemního moře. A to od Řecka, přes Chorvatsko, Itálii, Francii až po Španělsko. Tento druh byl v roce 2012 ojediněle zachycen i na jižní Moravě u Mikulova.

WHO ve středu v Ženevě vyzvala k dalšímu vyšetření případu údajného přenosu viru zika pohlavním stykem, o němž v úterý informovaly úřady v americkém Texasu. Podle mluvčího WHO Gregoryho Hartla je nyní nutné zjistit, za jakých podmínek, jak často a s jakou pravděpodobností je virus sexuálně přenosný a jakou roli přitom hrají tělní tekutiny. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Desetiletý chlapec drží svého dvouměsíčního bratra, který se narodil s mikrocefalií.

Už v úterý WHO varovala, že by se virus zika mohl z Latinské Ameriky rozšířit do Afriky a Asie. Od pondělí platí kvůli viru celosvětový stav nouze, který WHO naposledy vyhlásila v roce 2014 kvůli ebole. [celá zpráva]

Výběr článků

Načítám