Hlavní obsah

Pytláci v Tanzanii zabili britského pilota

Pytláci, kteří loví slony, v Tanzanii zastřelili britského pilota vrtulníku Rogera Gowera. Brit pracoval pro ochránce přírody, kteří po pytlácích pátrají. Pytláci začali pálit na Gowerův vrtulník ve chvíli, kdy se přiblížil k místu s ostatky tří zabitých slonů.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Incident se stal v pátek v rezervaci Maswa. Sedmatřicetiletý pilot vrtulníku Roger Gower se účastnil pátrací akce po pytlácích, kteří v Tanzánii nelegálně zabíjejí slony.

Ve chvíli, kdy se přiblížil k místu, kde ležely ostatky tří zabitých slonů, začali pytláci střílet po jeho vrtulníku z kalašnikovů. Zraněnému pilotovi se ještě podařilo přistát, zemřel však dříve, než se k němu dostali záchranáři.

Tanzanské úřady oznámily, že v souvislosti s případem zadržely tři osoby.

K tragické smrti britského pilota se vyjádřil i Dan Friedkin, zakladatel Friedkin Conservation Fund (FCF): „Zavázali jsme se ctít Rogera i jeho práci. Jsme přesvědčeni, že Rogerovu památku nejlépe uctíme tím, že zdvojnásobíme své úsilí chránit slony.”

Tragickou smrt pilota potvrdil i mluvčí britského ministerstva zahraničí: „Můžeme potvrdit smrt britského státního příslušníka v Tanzanii a chystáme se pomoci i jeho rodině.”

Roger Gower před tím, než se rozhodl změnit svůj život a stát se pilotem pomáhajícím v boji s pytláky slonů, pracoval v Londýně jako účetní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám