Hlavní obsah

Rakousko hrozí vyloučením Řecka ze Schengenu

Pokud nezačne Řecko lépe střežit své hranice, přes něž do Evropy proudí každý měsíc desetitisíce migrantů, je třeba uvažovat o jeho dočasném vyloučení ze schengenského prostoru. V rozhovoru s německým nedělníkem Welt am Sonntag, z nějž cituje agentura DPA, to řekla rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová.

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Migrantka ve stanu u řecko-makedonské hranice

Článek

Tvrzení Atén, že turecko-řeckou hranici v Egejském moři nelze řádně kontrolovat, je podle rakouské ministryně mýtus.

"Pokud členský stát Schengenu trvale nedodržuje své závazky a jen váhavě přijímá pomoc, pak si nesmíme některé myšlenky zakazovat," uvedla ministryně, podle níž to znamená zejména otevřenou diskusi o případném vyloučení Řecka ze schengenského prostoru bez hraničních kontrol.

Podle ní je ostraha řecko-tureckých hranic nedostatečná a tvrzení Atén, že jejich kontrola je v Egejském moři s desítkami ostrovů velmi obtížná, neudržitelné. Řecko disponuje dobře vycvičenými námořními silami a ty by podle ní mohly pod civilním vedením při ostraze a registraci migrantů pomáhat, domnívá se Miklová-Leitnerová.

O vyloučení mluví i Bavorsko

"Trpělivost mnoha Evropanů je u konce... Hodně se toho namluvilo, teď je ale konečně třeba jednat. Jde o to, udržet v Evropě stabilitu, pořádek a bezpečnost," řekla rakouská politička.

O možném vyloučení Řecka ze schengenského prostoru voleného pohybu tento týden hovořil i bavorský zemský ministr vnitra Joachim Herrmann. Podle něj může být Řecko k odchodu donuceno tím, že nebude plnit své závazky k efektivní ochraně hranic.

Schengenský prostor tvoří nyní 26 států. S výjimkou Irska, Británie, Rumunska, Bulharska, Chorvatska a Kypru jsou jeho členy všechny země EU, z neunijních zemí se k zóně volného pohybu připojily Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Norsko a Island. O vstup do prostoru bez vnitřních hraničních kontrol v současné době usilují Chorvatsko, Bulharsku, Rumunsko a Kypr, naopak Británie a Irsko mají vlastní cestovní unii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám