Hlavní obsah

Agenta Litviněnka dal zřejmě otrávit Putin, uvedli britští vyšetřovatelé

Londýn
Aktualizováno

Alexandr Litviněnko, bývalý ruský agent a pozdější kritik Kremlu, který odešel do exilu ve Velké Británii a spolupracoval s její službou MI6, byl otráven radioaktivním poloniem na příkaz ruského státu. Potvrdila to závěrečná zpráva britských soudních vyšetřovatelů vedených sirem Robertem Owenem. Ten se domnívá, že akci pravděpodobně posvětil ruský prezident Vladimir Putin. Moskva to odmítla jako politicky zaujaté stanovisko.

Foto: Profimedia.cz

Otrávený Alexandr Litviněnko

Článek

„Jsem si jist, že pan Litviněnko nepožil polonium 210 náhodou nebo proto, aby spáchal sebevraždu. Jsem si jist, že byl úmyslně otráven,“ uvedl ve zprávě Owen a dodal: „Jsem si jist, že pánové Lugovoj a Kovtun umístili 1. listopadu 2006 polonium 210 do čajové konvice v baru Pine. Jsem si rovněž jist, že to udělali s úmyslem otrávit pana Litviněnka.“

Následně Owen poznamenal, že dvojice se neúspěšně pokusila Litviněnka zabít už o pár dnů dříve. Pracovník ruské tajné služby Lugovoj v inkriminovanou dobu navštívil Londýn třikrát během tří týdnů. Společně s Kovtunem však podle Owena jednali na příkaz dalších lidí.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý ruský agent a nyní poslanec a podnikatel Andrej Lugovoj

„Pan Lugovoj Litviněnka otrávil zřejmě pod vedením ruské tajné služby FSB. Operace FSB s cílem zabít pana Litviněnka byla zřejmě schválena (šéfem ruské Bezpečnostní rady) panem Patruševem a také prezidentem Putinem,“ píše se ve zprávě.

Tři čtyři doušky

Litviněnko zemřel pár dní poté, co se v hotelu Millenium v londýnské čtvrti Mayfair sešel s Lugovým, který mu nabízel obchodní spolupráci, a s Kovtunem. Když přišel do baru v hotelu, kde byli oba Rusové ubytováni, na stole už stála konvice se zeleným čajem, z níž podle svých pozdějších slov upil tři čtyři doušky. V tu chvíli byl u stolu jen Lugovoj, Kovtun přišel za chvíli. Britové označují za vraha Lugového.

Foto: Profimedia.cz

Ruský podnikatel Dmitrij Kovtun

Rozbory následně prokázaly polonium v konvici i v Litviněnkově šálku. Extrémně vysoká radiace byla zjištěna také na jeho oblečení a v těle, stejně jako na toaletě u baru, kam podle záznamů kamer v hotelu Lugovoj i Kovtun krátce před tím nezávisle na sobě odešli. Polonium bylo zjištěno v jedné kabince a také pod vysoušečem na ruce.

Přítomnost látky byla rovněž potvrzena v odtoku pod koupelnovým umývadlem v Kovtunově pokoji, kam měl přístup i Lugovoj. Vyšetřovatelé předpokládají, že zde se dvojice zbavila zbytku polonia.

Foto: ČTK/AP

Londýnský hotel Millennium

Umírající Litviněnko v nemocnici obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z toho, že nařídil jeho vraždu. Kreml to ale vždy popíral. Ruské ministerstvo zahraničí ve středu uvedlo, že závěrečná zpráva je politicky zaujatá. Moskva varovala před zhoršením vzájemných vztahů.

Vinu opakovaně popřel i Lugovoj, jehož vydání do Británie Rusko odmítá. Owenovu zprávu Lugovoj krátce po jejím vydání označil za absurdní.

Litviněnko jako agent pracoval nejdříve pro Sovětský svaz a pak pro Rusko, později ale začal kritizovat vedení své země i poměry v bezpečnostním aparátu, který podle něj ovládlo podsvětí.

Nakonec v roce 2001 získal politický azyl v Británii, pak přijal britské občanství a pracoval pro tajnou službu MI6. Jeho případ vedl k diplomatické roztržce mezi Londýnem a Moskvou.

Související témata:

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Šéf Kremlu Vladimir Putin během tiskové konference

Foto: Profimedia.cz

Protiletadlový systém Buk

Litviněnko byl otráven těsně před tím, než měl ve Španělsku podat svědeckou výpověď o působení ruské mafie v zemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám