Hlavní obsah

OSN: Ve světě loni žilo 244 miliónů mezinárodních migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Ve světě loni žilo takřka 244 miliónů migrantů, a to včetně 20 miliónů uprchlíků. Všichni pobývali v zemi, kde se nenarodili. Vyplývá to z nově zveřejněné zprávy OSN.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Migranti v Berlíně

Článek

Statistiky této mezinárodní organizace uvádějí, že v roce 2000 bylo takových migrantů o 71 miliónů méně. Z evropských zemí žilo nejvíce migrantů v Německu a Rusku, shodně po 12 miliónech.

OSN ve své zprávě používá termín mezinárodní migrant. Ten zahrnuje přistěhovalce i běžence, kteří odešli či uprchli ze své vlasti. Zatímco v roce 2000 žilo takových lidí ve světě téměř 173 miliónů, loni už jich bylo 243,7 miliónu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Migranti se stěhují do zemí s vysokými příjmy

Většina migrantů se přestěhovala do hospodářsky vyspělých zemí s vysokými příjmy. Loni jich tam bylo téměř 173 miliónů, z toho 124 miliónů v zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), jejímž členem je i Česko. Ve středně příjmových zemích pobývalo přes 61 miliónů migrantů, v těch s nejmenšími příjmy pak devět miliónů.

Nejvíce migrantů, 76 miliónů, zaznamenala OSN v Evropě, o jeden milión méně pak v Asii. V Severní Americe, která podobně jako Evropa patří k nejbohatším regionům, bylo skoro 54,5 miliónu migrantů.

Oblíbená je Itálie či Francie

Z evropských zemí žilo nejvíce migrantů v Německu a Rusku, kde jich bylo 12 miliónů, respektive 11,6 miliónu. K oblíbeným destinacím migrantů patří z Evropy například Itálie, Francie, Španělsko, Británie či Ukrajina, loni jich tam pobývalo několik miliónů.

V Česku, které má zhruba deset miliónů obyvatel, loni bylo přes 405 tisíc migrantů. Před 15 lety jejich počet nedosahoval ani 221 tisíc. Drtivá většina migrantů žijících v Česku, takřka 89 procent, patří do ekonomicky aktivní skupiny ve věku 20 až 64 let. V rámci Evropy je to nejvíce. Pro srovnání, na Slovensku pobývalo 177 tisíc migrantů, ve zmíněné věkové kategorii jich ale bylo asi 63 procent.

Související téma:

Foto: OSN, Novinky

Věkový medián migrantů v Česku je 38 let a na Slovensku 51 let, v celé Evropě pak 43 let.

Výběr článků

Načítám