Hlavní obsah

Šéf ruské rozvědky Sergun prý podlehl srdečnímu záchvatu

Moskva

Příčinou náhlé smrti šéfa mocné ruské vojenské rozvědky GRU Igora Serguna byla akutní srdeční nedostatečnost. Napsal to ve středu ruský zpravodajský server LifeNews s odvoláním na informace anonymních zdravotníků obeznámených s pitvou. Sergun, který zemřel v neděli v Moskvě, prý byl přepracován.

Foto: Profimedia.cz

Igor Sergun

Článek

Devětapadesátiletý velitel vojenských rozvědčíků kontroloval největší ruskou špionážní organizaci se zaměřením na cizinu. „Jednou z příčin jeho smrti byla únava. Přepracování, nedostatek spánku a všechny ostatní průvodní jevy související s jeho profesí," citoval ruský server závěry soudní pitvy. LifeNews dodává, že generál skonal v rekreačním středisku na jižním předměstí Moskvy.

Podle západních analytiků byly poslední dva roky pro Serguna a jeho organizaci nepochybně mimořádně rušné. GRU se údajně výrazně angažovala nejen při předloňské okupaci Krymu a proruské vzpouře v ukrajinském Donbasu, ale i na syrském bojišti, kde loni v září zahájila ruská armáda letecké útoky proti islamistům a syrské opozici.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jeho biografie je státním tajemstvím

Zvěst o skonu jednoho z hlavních šéfů ruské špionáže se veřejnost v pondělí dozvěděla z kremelského nekrologu.

Ze Sergunova života je známo jen málo podrobností, podle médií je jeho biografie státním tajemstvím. Do služeb vojenské špionáže vstoupil za sovětských dob už v roce 1984, od roku 1998 působil jako ruský vojenský atašé v albánské metropoli Tiraně. V čele Hlavní správy rozvědky ruského generálního štábu (GRU) se ocitl v roce 2011. Zemřel v hodnosti generálplukovníka.

Reklama

Výběr článků

Načítám