Hlavní obsah

Držte se od cizinců na délku paže, radí Němkám primátorka. Lidé se jí vysmáli

Kolín nad Rýnem

Primátorka Kolína nad Rýnem Henriette Rekerová (nez.) navrhuje Němkám, jak se mají chovat poté, co vyšlo najevo enormní množství útoků na ženy, které se v zemi odehrály o silvestrovské noci. Mezi jejími doporučeními je například rada držet se od cizinců „na délku paže“. Občané ale její návrhy považují za směšné a urážlivé, protože vyznívají tak, jako by si oběti za útoky mohly částečně samy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Kolíně nad Rýnem se demonstrovalo za lepší ochranu ženVideo: Reuters

 
Článek

V Severním Porýní-Vestfálsku mají za čtyři týdny propuknout mohutné masopustní oslavy a Rekerová v této souvislosti v úterý doporučila preventivní opatření, která mají zabránit opakování ataků proti ženám při oslavách příchodu nového roku, informoval server Deutsche Welle.

Během silvestrovské noci byly z okolí kolínské katedrály hlášeny útoky na zhruba 90 žen, které byly okradeny, bylo jim vyhrožováno a jedna měla být znásilněna. Policie však zatím nedokázala zadržet žádné podezřelé. Podle četných svědků ženy napadali mladíci severoafrického a arabského vzhledu. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

A co když mám krátké paže?

Rekerová proto navrhla jakási „pravidla chování“ pro mladé ženy a dívky, „aby se jim takové věci nestaly“. To vzbudilo na internetu odmítavé reakce, zvlášť sarkastické poznámky si vysloužila rada držet se od cizinců „na délku paže“.

Foto: Oliver Berg, ČTK/AP

Primátorka Kolína nad Rýnem Henriette Rekerová

Mnozí Němci její vyjádření vnímají, jako by primátorka dávala část viny za incident i obětem. „Možná by se i banky měly držet v bezpečné vzdálenosti od lupičů,“ uvedl ironicky jeden z uživatelů Twitteru, kde se klíčové slovo #einearmlänge (délka paže) stalo jedním z nejpoužívanějších německých „hashtagů“.

Například uživatelka @Nurit77Sara napsala: „Požaduji, aby od zítřka byly zavedeny ženské autobusy, jinak nebudu moci uplatňovat délku paže.“

„Mám krátké paže. Bude to pro mě v případě nejhoršího problém?“ vysmívá se další uživatelka Twitteru Birgit Haaseová.

„Aby si to nespletli...“

Rekerová dále ženám a dívkám doporučuje, aby se na velkých veřejných akcích držely pohromadě se svou skupinou a v případě ohrožení neváhaly požádat ostatní lidi o pomoc. Pokud by se staly svědky násilného chování, měly by zasáhnout nebo informovat policii.

Podle primátorky by také ženy měly dodržovat jistá pravidla vůči zástupcům „jiných kultur, aby si nespletli to, co je v Kolíně běžným veselým chováním, s náklonností, zejména sexuální“.

Sama Rekerová se v říjnu během komunálních voleb stala obětí násilného útoku, když ji pobodal xenofobní agresor údajně kvůli jejímu vstřícnému postoji k uprchlíkům.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Paní Merkelová, kde jste? Co říkáte? Máme z toho strach! stojí na tabulkách, s nimiž lidé protestovali před katedrálou v Kolíně nad Rýnem.

Vedle reakcí na internetu policie oznámila, že se před kolínskou katedrálou v úterý večer shromáždily zhruba dvě až tři stovky demonstrantů požadujících více respektu k ženám.

Německá vláda incidenty ostře odsoudila. Kancléřka Angela Merkelová vyzvala k co nejdůkladnějšímu prošetření incidentů, které mají charakter organizovaných útoků. Práci kolínské policie zkritizoval německý ministr vnitra Thomas de Maiziére. „Tímto způsobem policie pracovat nemůže,“ řekl v televizi ARD.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám