Hlavní obsah

Maďarsko pobouřila socha spoluautora protižidovských zákonů

Právo, ivi

Plánované odhalení sochy spoluautorovi protižidovských zákonů Bálintu Hómanovi rozhádalo Maďary. Slavnostní odhalení sochy plánované na 29. prosince 2015 u příležitosti 130. výročí narození kontroverzního politika ve městě Székesfehérvár se odkládá.

Foto: MTI

Příznivci odhalení sochy

Článek

Proti odhalení sochy protestovali občané, zástupci několika ambasád i americký vyslanec pro monitoring a potírání antisemitismu Ira Forman. „Jsme šokováni, že takovéto osobě se vzdává pocta. Je to něco, co nemůžeme přejít mlčením. Tento člověk vyzýval k deportaci Židů, co znamenalo skončit v Osvětimi,“ uvedl Forman pro agenturu Reuters.

V 30. a 40. letech minulého století byl Hóman ministrem náboženství a školství. Poslancem maďarského parlamentu zůstal, i když v březnu 1944 obsadila Maďarsko německá armáda a vládu Miklóse Horthyho nahradila krutovláda maďarské fašistické strany Šípových křížů. Hóman byl horlivým propagátorem deportace Židů. Po druhé světové válce byl odsouzen k doživotí a po šesti letech ve věznici zemřel.

Na podnět několika historiků ho však letos soud překvapivě rehabilitoval s odůvodněním, že se nenašly dostatečné důkazy, které by potvrzovaly, že Hóman spáchal válečné zločiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám