Hlavní obsah

Protiteroristické zákony prošly, slovenská policie a tajné služby dostanou větší pravomoci

– Bratislava
Právo, ivi

Slovenští poslanci ve středu schválili soubor protiteroristických zákonů. Policie a tajné služby díky nim získají větší pravomoci a soudy budou ukládat vyšší tresty za terorismus. Zákony mají platit od začátku příštího roku.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenská policie. Ilustrační foto

Článek

Policie bude moci například zajistit každou osobu na místě, kde došlo k teroristickému útoku nebo kde teroristický útok hrozí. Policisté získají širší pravomoci při prohlídkách aut a vykázání osob z určených míst. Získají také na základě rozhodnutí soudu nepřetržitý přístup k provozním a lokalizačním údajům mobilních operátorů o klientech, kteří jsou hledanými osobami.

Zvýší se také dolní hranice trestní sazby při trestném činu založení a podporování teroristické skupiny ze současných osmi na deset let. Parlament schválil i několik opatření na lepší ochranu svědků.

Přístup ke kamerovým záznamům

I Slovenská informační služba (SIS) a vojenské zpravodajství získají nové pravomoci. SIS bude moci navrhnout soudu zákaz provozu internetových portálů, které propagují terorismus, extremismus a sekty.

Získá přístup k záznamům kamerových systémů umístěných na veřejných prostranstvích a začne shromažďovat informace o nelegální migraci a kybernetické hrozbě.

V úterý změnilo Slovensko ústavu tak, že policie může od ledna 2016 zadržet podezřelého z terorismu místo současných 48 hodin až na 96 hodin. Příslušný návrh vládní strany Směr - sociální demokracie v úterý podpořila i část opozice. Toto opatření i soubor protiteroristických zákonů je reakcí slovenské vlády na pařížské útoky. [celá zpráva]

Opoziční poslanci navrhované změny kritizovali a tvrdili, že povedou k vytvoření policejního státu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám