Hlavní obsah

Trosky rakety, která explodovala nad Floridou, našli u Británie. Vypadaly jako zdechlá velryba

Novinky, zkr
Tresco

U britského souostroví Scilly objevila ve čtvrtek pobřežní stráž s největší pravděpodobností trosky americké rakety SpaceX Falcon 9. Ta explodovala před pěti měsíci krátce po startu nad Floridou, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky rakety SpaceX vyplavilo moře u britského souostroví ScillyVideo: Reuters

 
Článek

Raketa odstartovala z floridského Mysu Canaveral 28. června a s nákladní lodí Dragon mířila k Mezinárodní vesmírné stanici. Zhruba dvě minuty po startu se kolem ní objevila oblaka bílého kouře, ve kterých zmizela a záhy vybuchla. Na palubě nebyla žádná posádka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Raketa SpaceX při startu explodovalaVideo: Reuters

Nalezený kus slitiny je velký zhruba deset krát čtyři metry a má na sobě americkou vlajku. Objevila ho pobřežní stráž za pomoci majitele místní půjčovny loděk. Nejdřív to ale vypadalo, že se jedná o zdechlinu velryby.

Velitel pobřežní oblasti Martin Leslie v prohlášení uvedl, že objevený díl vypadá jako část americké rakety a je podobný stroji SpaceX Falcon. Trosky jsou nyní bedlivě střeženy na pláži v Trescu.

Příčinou červnové neúspěšné mise byla podle společnosti SpaceX s největší pravděpodobností prasklá ocelová vzpěra nosné rakety.

Reklama

Výběr článků

Načítám