Hlavní obsah

Atentát v Tunisu zabil dvanáct členů prezidentské gardy, platí výjimečný stav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tunis
Aktualizováno

V centru Tunisu došlo v úterý k pumovému útoku na vojenský autobus. Zahynulo při něm nejméně 12 členů prezidentské gardy, dalších 17 lidí utrpělo zranění. Uvedly to místní úřady, které vzápětí vyhlásily v oblasti metropole výjimečný stav. Platit má do středečního rána. Předchozí bilance byla 14 mrtvých a 11 raněných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V centru tuniské metropole explodoval autobusVideo: Reuters

 
Článek

"Většina příslušníků (gardy), kteří byli uvnitř, přišla o život," řekl AFP jeden bezpečnostní zdroj.

Bomba explodovala krátce před 17. hodinou na jedné z hlavních tříd tuniské metropole. Stalo se tak v době dopravní špičky. Tamní ministerstvo vnitra uvedlo, že autobus byl zasažen nedaleko francouzského velvyslanectví.

Zatím není jasné, jestli byla nálož v autobusu nastražena, nebo byla odpálená v jeho blízkosti.

Podle zdroje z prezidentského úřadu se nejspíš nějaký pumový atentátník odpálil uvnitř vozidla, uvedla agentura Reuters.

Foto: Zoubeir Souissi, Reuters

Při útoku v Tunisu zemřelo nejméně 11 lidí.

Na místo exploze přijely početné sanitní vozy a hasiči. Bezpečnostní síly, které získaly výjimečným stavem větší pravomoci, uzavřely celou oblast kolem místa útoku. Je to na jedné z hlavních tříd tuniského hlavního města, kde je několik hotelů a bank. 

Tunisko zároveň po výbuchu uzavřelo mezinárodní letiště a další turistické zóny v hlavním městě. K útoku došlo 10 dní poté, co země zpřísnila bezpečnostní opatření.

Letos už dva atentáty

Útok zemí otřásl v době, kdy se v centru metropole koná tradiční mezinárodní filmový festival JCC. Pořadatelé doufají, že budou moci ve filmové přehlídce pokračovat. "Je to jediný způsob, jak na tyto barbarské činy reagovat," řekl podle AFP ředitel festivalu.

Tunisko už letos zažilo dva velké atentáty, a to v březnu a v květnu. Jeden se odehrál v muzeu v hlavním městě a druhý v přímořském letovisku Súsy. Celkem zemřelo 59 lidí. K útokům se přihlásil Islámský stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám