Hlavní obsah

Přistěhovalce musíme prověřovat, integrovat, nebo vracet, řekl Bělobrádek

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po útocích v Paříži se ukazuje jako správný postup Česka zadržovat a prověřovat migranty v detenčních zařízeních. Uprchlická vlna není „Trojský kůň“ teroristů, ale je nepochybné, že je jimi zneužívána. Řekl to v debatě na televizi Prima vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek

Článek

„I když to mnozí kritizovali, ukázalo se jako správné, že v Česku máme detenční zařízení, a  lidi, co k nám přicházejí, přísně prověřujeme,“ řekl Bělobrádek . Ten se také vyslovil pro zpřísnění ochrany schengenské hranice a případně i vytvoření společné unijní pohraniční stráže.

„Čekají, že je tu ráj, pak může nastoupit frustrace. Musíme je prolustrovat, integrovat, a pokud se to nepodaří, vrátit je do zemí, odkud pocházejí, protože jinak ubírají místo těm, kteří tu pomoc opravdu potřebují,“ řekl.

Hlavní podle něj je, aby se lidé nedali v tak masové míře do pohybu. „Primární příčinou je, že EU a mezinárodní společenství podcenily vývoj situace v Sýrii nebo na severu Afriky, kde vládnou gangy. Když lidé žijí roky v táborech, tak je převaděči snadno přesvědčí k cestě do Evropy,“ dodal vicepremiér.

Cesta po D1 je nebezpečnější

„Přijde-li půl miliónu lidí, nedá se očekávat, že to budou samí svatí,“ řekl předseda opoziční TOP 09 a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg. To ale podle něj není důvod zcela odmítnout pomoc uprchlíkům. „Na světě neexistuje totální bezpečnost. Pořád považuju cestu z Prahy do Brna po D1 za nebezpečnější, než že bych byl zabit atentátníkem, je třeba to vidět v proporci,“ řekl.

„Nemyslím, že máme přijmout všechny migranty. Ale považuji za správné se ujmout těch, kteří jsou ohroženi na životě, to jsou oběti, o které se musíme starat,“ dodal Schwarzenberg.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Pro bezpečnost Evropy je podle něj důležité, aby nevznikla ghetta, jako ve Francii, Belgii či Německu. Příkladem je Rakousko, kde imigranty rozptýlí do malých městeček a oni se musí integrovat.

Hrozba frustrace

Za velké riziko pro budoucnost označil zklamané migranty politolog a ekonom Petr Robejšek.

„Desetitisíce zklamaných, kteří sem přicházejí s velkými nadějemi, co je čeká, se nebudou schopni integrovat, propadnou do obyčejné kriminality nebo budou škodit napojení na nějaké organizace,“ řekl.

Měli „potopit pár lodí”

Předseda Úsvitu Miroslav Lidinský, bývalý veterán z Afghánistánu, upozornil na to, že prověřovat imigranty není snadné. „Přicházejí sem lidé bez dokladů, ničí si otisky prstů,“ řekl.

S radikálním vyjádřením k problému, jak chránit hranice schengenu v Řecku a Itálii, kde přicházejí na ostrovy z moře, přišel vojenský analytik Martin Koller.

„Zní to možná surově, ale kdyby řecké námořnictvo potopilo pár prvních lodí s imigranty, byl by klid,“ prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám