Hlavní obsah

Policejní specialisté pomůžou s ochranou české ambasády v Bejrútu

Právo, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

Česko posílí ochranu svého velvyslanectví v libanonském Bejrútu. Podle informací Práva o to kvůli zhoršené bezpečnostní situaci požádal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek svého kolegu v čele vnitra Milana Chovance (oba ČSSD).

Foto: Stringer, Reuters

Pískem a prachem zahalené libanonské hlavní město Bejrút

Článek

Chovanec jeho žádosti vyhověl, a proto oba ministři předloží vládě návrh na vyslání dvou policejních specialistů z Útvaru rychlého nasazení do Libanonu. Návrh musí schválit vláda, protože 3,3 miliónu korun zatím na půlroční misi bezpečnostního týmu bude muset uvolnit vnitru ze své rozpočtové rezervy.

„Zhoršující se bezpečnostní situace značně zvyšuje rizika také pro české diplomatické pracovníky zastupitelského úřadu v Bejrútu,“ uvádí zpráva vládě, kterou Právo získalo.

Rizika: únos a Fajád

Libanon je dlouhodobě bezpečnostně ohrožen válkou v sousední Sýrii. Neklidná je i vnitřní situace v zemi, roste kriminalita a operují zde skupiny a hnutí otevřeně se profilující jako teroristické. Ministerstvo zahraničí podle dokumentu některé části země hodnotí jako nebezpečné pro pohyb českých občanů.

„Závažným potvrzením bezpečnostních rizik pro ČR je únos pěti českých občanů, jehož vyšetřování zatím nepřineslo úspěch a který má zřejmě kriminální pozadí,“ uvádí se v dokumentu.

„Rizikem pro bezpečnost zastupitelského úřadu je také situace kolem libanonského občana A. Fajáda, zadrženého v ČR na žádost USA,“ obsahuje dále dokument.

Ali Fajád je bratrem taxikáře, z jehož vozu letos v červenci na východě Libanonu zmizela pětice Čechů včetně Fajádova právníka. USA požádaly o jeho vydání, neboť ho spolu s dalšími dvěma muži podezřívá z napojení na teroristy. Libanonci chtějí jeho vydání zabránit a podle některých zdrojů Práva to mohlo být právě motivem k únosu Čechů. [celá zpráva]

„Libanonské kruhy usilující o Fajádovo propuštění již uspořádaly dvě protestní demonstrace před budovou českého zastupitelského úřadu, nesoucí rovněž nezanedbatelné bezpečnostní riziko, přestože vážnějším incidentům se podařilo vyhnout,“ píše se v dokumentu. Vnitro zajišťuje ochranu zastupitelských úřadů ČR v bezpečnostně rizikových oblastech od roku 2003.

Ochrana za 42,5 miliónu

„Za tímto účelem jsou k vybraným zastupitelským úřadům vysíláni příslušníci Policie ČR plnící po nezbytnou dobu úkoly spojené se zabezpečením ochrany členů a místností diplomatické mise a jejího efektivního fungování v místě působení,“ shrnuje návrh.

Nyní působí čeští policisté v syrském Damašku a v iráckém Bagdádu a také Irbílu, kde má Česko generální konzulát. V roce 2006 byli policisté mj. v Bejrútu, v letech 2006 až 2010 v afghánském Kábulu a v letech 2011– 2014 také v libyjském Tripolisu. V Kábulu od roku 2010 hlídají českou ambasádu vojáci z jednotky speciálních sil.

„Náklady spojené s ochranou zastupitelských úřadů ČR cestou vyslání týmů Policie ČR se pohybují v řádech desítek miliónů korun ročně, pro letošní rok jsou prozatím evidovány výdaje ve výši 42 452 000 Kč,“ uvádí se ve zprávě.

Výběr článků

Načítám