Hlavní obsah

Útěk Krejčíře z vězení měl prozradit komplic

Právo, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihoafrická média každým dnem zveřejňují nové informace k útěku, který chystal Radovan Krejčíř z pretorijského vězení. Server Sunday World napsal, že mozkem Krejčířova útěku může být William Mbatha, další jihoafrická kriminální celebrita, která si v téže věznici odpykává 35 let. Plán údajně vyzradil jeden ze čtyř vězňů, kteří měli s Čechem utéct, když získal podezření, že ten jej hodlá následně zabít.

Foto: ČTK/AP

Radovan Krejčíř u soudu v JAR

Článek

„Řekl, že mluvil s ostatními třemi vězni a sdělil jim své obavy poté, co jim Krejčíř řekl, že on si při útěku oblékne uniformu dozorce, zatímco oni zůstanou ve vězeňských mundúrech. Krejčíř je podle něj chtěl využít jako lidské štíty,“ prozradil zdroj. Pochybnosti také vzbudil úmysl využít vrtulník.

„Bylo pro něj těžké mu uvěřit, když helikoptéra pojme jen pár lidí. Obával se, že je Krejčíř zabije, jakmile bude na palubě,“ dodal. Podle listu The Independent Krejčíř z JAR hodlal prchnout do Svazijska, kde měl přebývat v hotelu Royal Swazi Sun v údolí Ezulwini, než by se vydal do sousedního Mozambiku.

Odtud by jej pronajaté letadlo přepravilo do Argentiny. Policisté ze zapojení do komplotu podezírají Krejčířovu matku Naděždu a s Europolem prý chystají nová zadržení. Mluvčí českého policejního prezídia David Schön nicméně Právu řekl, že nemá informace o tom, že by jihoafričtí kolegové v této kauze české kolegy kontaktovali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám