Hlavní obsah

Haag bude soudit prvního islamistu, který ničil památky v Timbuktu

Haag

Před Mezinárodním trestním soudem (ICC) stane Ahmad Mahdí Faki, islamista obviněný z ničení historických budov ve starobylém maliském městě Timbuktu v roce 2012. Islámští radikálové před třemi roky město obsadili a podle Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) tam zničili 16 mauzoleí a dalších stavebních památek.

BEZ KOMENTÁŘE: UNESCO vyhlásilo Timbuktu za památku v ohroženíVideo: Reuters/cienciaecinema

 
Článek

Muž je prvním podezřelým, který se dostane před mezinárodní tribunál kvůli obvinění z válečného zločinu ničení náboženských a historických památek. Obviněného na podnět zatykače vydaného před týdnem zatkly úřady v Nigeru a v sobotních ranních hodinách byl přepraven do Haagu, uvedla agentura AP.

Člen skupiny Ansar Dine, která je napojena na teroristickou organizaci Al-Káida, je obviněn ze zničení deseti historických budov, včetně mauzoleí a mešity. Islamisté z Ansar Dine v roce 2012 po obsazení města začali okamžitě ničit tamní hrobky svatých mužů a další svatyně, které jsou podle nich zasvěcené modloslužebnictví. Rebely pak během následujícího roku z města vytlačila maliská a francouzská armáda.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

"Úmyslné útoky na historické památky a stavby zasvěcené náboženství jsou vážnými zločiny," uvedla žalobkyně ICC Fatou Bensoudaová. "Takové útoky se dotýkají celého lidstva. Budeme pokračovat v upozorňování na závažnost těchto válečných zločinů," dodala. Ničení památek je považováno za jeden z válečných zločinů podle haagské konvence z roku 1954.

UNESCO čtrnáct hrobek svatých mužů súfismu zničených v Timbuktu islamisty letos obnovilo. Opravu provedli místní obyvatelé tradičními technikami nákladem půl miliónu dolarů (asi 12 miliónů Kč). Město Timbuktu leží na staré saharské obchodní cestě a na vrcholu své slávy v 15. a 16. století bylo centrem islámské kultury a učenosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demolice památek v PalmýřeVideo: Reuters

Islámští radikálové zničili během uplynulých let po celém světě řadu vzácných památek, například v roce 2001 odstřelili členové hnutí Taliban v Afghánistánu obří kamenné sochy Buddhů v údolí Bámjánu. Nedávno vyvolaly rozhořčení po celém světě zprávy o ničení památek členy organizace Islámský stát (IS) v Sýrii a Iráku. Radikálové poškodili například archeologická naleziště v Hatře, Nimrúdu, Ninive, Chorsábádu či antické památky v Palmýře. Vypálili rovněž knihovnu v severoiráckém Mosulu s řadou vzácných svazků.

Reklama

Výběr článků

Načítám