Hlavní obsah

Vedra ohrožují italská jezera včetně Lago di Garda, hladina klesá o 6 cm denně

Na severu Itálie klesají kvůli dlouhému suchu a extrémním vedrům hladiny velkých jezer, například Lago di Garda či Lago di Como. Nejvážnější situace je na populárním jezeru Lago di Garda, kde hladina každý den klesá o šest centimetrů. Mezi městem Verbania a několika obcemi se musela razantně utlumit trajektová doprava.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Jezero Lago di Garda

Článek

Pokud bude pokles hladiny pokračovat, úřady zakážou zavlažovat okolní pole vodou z jezer, což bude mít neblahý dopad na zemědělství.

Odstavení hrozí i vodním elektrárnám na řece Ticino, která jezerem protéká. Tento přítok Pádu za normálních podmínek největší italskou řeku zásobuje jednou pětinou vody.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vedra zasáhla i Polsko

S extrémními teplotami a suchem se potýká i sousední Polsko. Tamní vláda dokonce na pondělí svolala krizové jednání o tom, jak bude země následkům veder čelit.

Nedostatek srážek dolehl hlavně na zemědělský východ země, hladiny Visly a dalších řek poklesly na rekordní minima.

Státní rozvodné sítě SE v pondělí ohlásily regulaci dodávek elektřiny pro velké továrny a spotřebitele, slibují si od toho menší tlak na přetížený energetický systém.

S vysokými teploty přicházejí bouřky

S bouřkami z veder se potýkají některé oblasti Německa. Kvůli bleskům vzniklo několik požárů, ve Stuttgartu vyhořelo podkroví bytového domu. Ochromeny byly telefonní sítě a s problémy se potýkala i železnice.

V Ravensburgu byli hasiči povoláni k více než třiceti zásahům. Kvůli lijákům byl ochromen kanalizační systém a ze zatopených ulic voda natekla do sklepů. Na několik hodin ve městě také vypadla elektřina.

Bouřky doprovázené prudkými lijáky a krupobitím si nevyžádaly na jihozápadě Německa žádné zraněné. Výše škod prozatím nebyla vyčíslena.

Reklama

Výběr článků

Načítám