Hlavní obsah

Traktor nacpali výbušninami a zaútočili na tureckou policii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Traktor napěchovaný dvěma tunami výbušnin použil v neděli sebevrah při útoku na stanici vojenské policie v Turecku. Úřad guvernéra provincie Agri uvedl, že za atentátem stojí bojovníci Strany kurdských pracujících (PKK).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sebevražedný útok v Turecku si vyžádal dva mrtvéVideo: Reuters

 
Článek

Při útoku na stanici poblíž hranic s Íránem zahynuli dva turečtí vojáci a 31 dalších utrpělo zranění. Čtyři ze zraněných vojáků jsou ve velmi vážném stavu. Podle agentury AFP šlo o první sebevražedný útok od nového vystupňování násilí mezi vládou a kurdskými rebely.

Další voják přišel o život v provincii Mardin na jihovýchodě Turecka při výbuchu miny, na kterou najelo vojenské vozidlo. Osm dalších vojáků podle médií vyvázlo se zraněním.

Turecká armáda takřka denně podniká nálety na základny PKK v severním Iráku a povstalci útočí na bezpečnostní složky. Při obnovené vlně násilí přišlo v Turecku o život asi 24 lidí, převážně vojáků, uvedla agentura AP.

Turecká armáda v neděli také popřela tvrzení, že by při svých náletech v obci v autonomním iráckém Kurdistánu zasáhla civilisty. Cílem podle ní bylo útočiště bojovníků PKK.

"Cíle v severním Iráku a uvnitř Turecka jsou určovány kvalifikovanými osobami, na základě potvrzených obrazových dat, a jsou výsledkem velmi pečlivé a detailní studie," citovala agentura Reuters prohlášení armády. Průzkum týkající se dotčené vesnice podle armády ukázal, že v oblasti, která byla cílem bombardování, nežije civilní obyvatelstvo.

Ankara: Dvě stě šedesát zabitých povstalců

Při náletech v severním Iráku bylo podle Ankary zabito okolo 260 povstalců a čtyři stovky dalších utrpěly zranění. PKK však své ztráty neuvedla a podle iráckých úřadů jsou mezi oběťmi náletů i civilisté.

Na počátku nových bojů mezi tureckou vládou a PKK stál útok z 20. července, při němž zahynulo v tureckém pohraničním Suruçu 32 lidí, hlavně Kurdů. Přihlásil se k němu Islámský stát. PKK v reakci na údajnou nečinnost Ankary pak spáchala několik atentátů na turecké vojáky a policisty, což vedlo k vypovězení mírového procesu.

Od roku 1984 bylo v bojích proti povstalcům z PKK zabito na 40 tisíc lidí, než bylo v březnu 2013 vyhlášeno křehké příměří.

Reklama

Výběr článků

Načítám