Hlavní obsah

Rusové budou mít automaticky dva pasy

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusové budou možná dostávat automaticky dva cestovní pasy. Vyplývá to z návrhu novely zákona, který vládě předložila ruská Federální migrační služba.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Důvodem je fakt, že mnozí čilejší cestovatelé musejí předčasně žádat o vydání nového dokladu, protože v původním už není místo na další razítko, obzvlášť to velké vízové, i když pas ještě platí,“ vysvětlil podle listu Izvěstija šéf služby Konstantin Romodanovskij.

„Samozřejmě že se nabízí možnost prostě začít vydávat nové pasy s větším počtem stránek. Tím by se ale neřešila situace těch občanů, kteří nemohou vycestovat do některé země, protože mají v pase razítko ‚nepřátelského‘ státu. Dva pasy jsou navíc pohodlnější, když potřebujete žádat o víza ve stejném čase do dvou a více států,“ dodal.

Až dosud mohli mít Rusové dva cestovní doklady pouze v případě, že úřadům dokázali potřebu mít jeden z nich jako „služební“. Podle listu má návrh podporu mnoha zákonodárců a lobbuje za něj pochopitelně i ruská asociace cestovních kanceláří.

„Jen zatím nikdo neřekl, jak to udělat, aby Rusové nezačali s druhými pasy obchodovat,“ reagoval v diskusi na webu Izvěstijí muž, který svůj příspěvek podepsal přezdívkou Starostlivý občan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám