Hlavní obsah

Diktát krásy: 20 miliónů zákroků ročně

Právo, ČTK, BBC, brw, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři loni na celém světě provedli více než 20 miliónů kosmetických zákroků. Nejvíce – asi pětinu – jich podstoupili lidé v USA a tento primát drží už několik let. Vyplývá to ze zprávy Mezinárodní společnosti pro estetickou plastickou chirurgii (ISAPS), která sdružuje 2700 členů v 95 zemích světa. Odhad pro Česko praví, že u nás bylo provedeno 20 až 30 tisíc zákroků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Většinu úprav, více než 17 miliónů, podstoupily samozřejmě ženy. Lékaři jim nejčastěji zvětšovali prsa, nejčastějším neinvazivním zákrokem pak byla aplikace botulotoxinu. Mužům zase hlavně „opravovali“ oční víčka.

Z chirurgických zákroků byla právě pokleslá víčka důvodem k nejčastějším operacím vůbec, následovaly liposukce, zvětšení prsou a takzvaný fat grafting, tj. metoda přenosu tuku. Z nechirurgických zákroků jsou nejčastější zmíněné aplikace botoxu či kyseliny hyaluronové, odstranění chloupků, chemický peeling a odstranění vrásek laserem.

Nejvíce zákroků absolvovali podle statistik ISAPS lidé v USA, Česko se nevešlo do první osmičky a nefiguruje ani v třicetičlenném žebříčku ISAPS sestaveném podle odhadovaného počtu plastických chirurgů. I jemu dominují Spojené státy s odhadovanými 6300 lékaři.

Ačkoliv zákroky estetické chirurgie hradí v Česku klienti plně ze své kapsy, jsou stále žádanější i u nás. „Přesná čísla operací nemáme, protože se neevidují. Ročně se jich ale v ČR kvalifikovaným odhadem provede asi 20 až 30 tisíc. V drtivé většině je podstupují ženy, jen asi v pěti procentech muži. Ze všech operací se asi pět procent nepovede,“ soudí docent Luboš Dražan, předseda Společnosti plastické chirurgie a vedoucí lékař plastické a estetické chirurgie při Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně.

Retuš přírody

Také v ČR jsou nejžádanější úpravy víček, odsávání tuku, z břicha mužům, z hýždí a břicha ženám, a úpravy prsů. „V ČR má akreditaci na plastickou chirurgii 153 chirurgů, ale zákroky někdy provádějí i chirurgové bez potřebné kvalifikace, a právě v těchto případech mnohdy dojde k pochybení,“ upozornil Dražan.

„Plastická chirurgie poslední doby je především o tom, vypadat přirozeně a zbavit se vad, které nám příroda přibalila do vínku. Často řešíme i případy, kdy ženy přišly kvůli nehodě nebo zákeřné nemoci o jedno nebo oba prsy,“ vysvětluje doc.

­MUDr. Jan Měšťák, vedoucí lékař kliniky Esthé v Praze, který se oboru věnuje celý život.

„Nemalou část našich pacientek tvoří i ženy, které se narodily s genetickou dispozicí velkého nepoměru boků a prsou, velmi štíhlé ženy, které prsa téměř nemají, ženy s výraznou asymetrií mezi levým a pravým prsem a také maminky po kojení,“ přibližuje současnou klientelu docent Měšťák, který patří mezi nejlepší plastické chirurgy v ČR.

Jen tato klinika v úpravě prsů již pomohla bezmála pěti tisícům žen. Byly mezi nimi i ženy, které si nechaly vyměnit implantáty po skandálu s jejich francouzským výrobcem, a ženy po rakovině ­prsů.

Znepokojený Vatikán: Ne burkám z masa!

Obrovského a stále rostoucího zájmu o estetické zákroky ve světě si začal všímat i Vatikán. O rozruch se na jaře postaral podklad pro konferenci o ženách organizovanou Papežskou radou pro kulturu. Výsledky plastické chirurgie označil za „burku z masa“ a operace za násilí páchané na ženách.

Šéf papežské rady, kardinál ­Gianfranco Ravasi, pak hovořil o „diktatuře estetiky“ a pozastavil se nad chmurnou perspektivou, kdy si „mladé ženy stále častěji ze všeho nejvíc přejí k osmnáctým narozeninám operaci prsou“.

Nejvíce plastických „oprav” provedli v USA
Nejvíce kosmetických zákroků - přes čtyři milióny - provedli loni lékaři v USA
Na druhém místě je ve statistice ISAPS Brazílie se dvěma milióny zákroky
Na třetím pak Japonsko, kde jich lékaři provedli 1,26 miliónu

Reklama

Výběr článků

Načítám