Hlavní obsah

Bouřky u sousedů: v Polsku zabil strom muže, Německem se prohnalo tornádo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava/Berlín

Prudké bouře doprovázené přívalovými dešti zabily v noci na středu v Polsku jednoho člověka a přerušily spojení na řadě železničních tratí a některých silnicích. Desetitisíce Poláků zůstaly podle agentury PAP po přechodu bouřkové fronty bez elektřiny. Rovněž některé oblasti Německa sčítají škody způsobené extrémním počasím, které poničilo více než stovku domů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Silný vítr při bouři lámal v jižním Polsku stromy a stožáry elektrického vedení. Jeden ze stromů spadl ve slezské obci Studzionka na automobil, v němž seděl dvaačtyřicetiletý muž, který při neštěstí zahynul.

Hasiči v polském Slezsku vyjížděli ke stovkám případů poškozených domů, zatopených sklepů či zablokovaných cest.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Spadlé stromy přerušily železniční spojení například na tratích mezi městy Bielsko-Biala a Katowice nebo Rybnik a Katowice, respektive na některých místních silnicích. Polští energetici v současnosti odstraňují závady na rozvodné síti, kvůli kterým bylo ve středu ráno bez proudu na 40 000 domácností.

Tornádo v Německu

Bouře zasáhly rovněž jihovýchodní a centrální části Německa. Falckým městečkem Framersheim ležícím poblíž Mainzu prošlo v úterý večer tornádo, které poničilo stovku domů a zranilo několik lidí. Podle starosty Ulricha Armbrüstera dosáhly škody odhadem pěti miliónů eur (135 miliónů Kč).

Prudký vítr a záplavové deště zasáhly rovněž do života obyvatel Bavorska či Dolního Saska, kde bylo kvůli popadaným stromům neprůjezdných několik úseků silnic a železnic.

Přívalové deště způsobily v úterý navečer lokální povodně také v několika částech Skotska, částečně zaplaveno bylo například město Aberdeen.

Naopak části jižní Evropy dále sužuje vlna veder, kvůli níž platí výstraha pro obyvatele dvou třetin území Španělska, kde teploty dosahují k 40 stupňům Celsia.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám