Hlavní obsah

Britští studenti kradli v Osvětimi

Právo, Pavol Minarik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osvětim

Dva studenti z Velké Británie ve věku sedmnáct a osmnáct let v pondělí při návštěvě bývalého nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi ukradli několik historických předmětů. Ty původně patřily obětem holokaustu. „Policie mladíky zadržela a v pátek je vyslechne. Hrozí jim vysoká pokuta,“ oznámilo polské Rádio RMF FM.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Interiér jednoho z baráků v táboře Auschwitz II

Článek

Z jedné z místností, kde byly vystavené osobní věci bývalých vězňů, ukradli britští studenti strojek na stříhání vlasů, knoflíky a příbory. Chybějících exponátů si dodatečně všimli pracovníci muzea, kteří přivolali policii. Ta potom v ulicích města Osvětim zadržela mladé Brity. Ukradené předměty měli u sebe.

Pokusy o krádeže jsou mezi turisty navštěvujícími tuto bývalou továrnu na smrt časté. V roce 2009 na objednávku švédského neonacisty Anderse Horstroma polští zloději dokonce ukradli kovový nápis Arbeit macht frei (Práce osvobozuje) z hlavní brány. [celá zpráva]

Policie ho sice po několika dnech našla ukrytý v lese nedaleko Toruně na severu země, ale už byl rozřezaný na menší části.

Muzeum v Osvětimi vzniklo v roce 1947 na památku 1,1 až 1,5 miliónu nacisty zavražděných lidí, většinou Židů. Na 200 hektarech bývalého koncentračního tábora Osvětim-Březinka je 155 zrenovovaných objektů a 300 ruin. V minulém roce toto muzeum navštívilo 1,5 miliónu lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám