Hlavní obsah

Ženám v Barmě zakázali rodit častěji než jednou za tři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barma zavedla zákon zabraňující ženám rodit častěji než jednou za tři roky. Přestože za jeho porušení nejsou zavedeny žádné sankce, západní země a občanskoprávní aktivisté to označili za nepřípustný zásah do soukromí lidí. Podle nich jde i o prostředek, který umožňuje uplatňovat represe nejen vůči ženám obecně, ale i vůči etnickým a náboženským menšinám, které mají vyšší porodnost.

Foto: Soe Zeya Tun, Reuters

Děti muslimské menšiny Rohingů v uprchlickém táboře

Článek

Jak v sobotu informovala místní média, barmský prezident Thein Sein podepsal příslušný zákon už v úterý. Učinil tak podle agentury AP pod vlivem radikálních představitelů buddhistické většiny v zemi, kteří dlouhodobě poukazují na to, že muslimská menšina, která představuje desetinu z 50miliónového obyvatelstva, má mnohem více dětí než zbytek společnosti.

Před pronásledováním v Barmě již beztak prchají desetitisíce příslušníků muslimské menšiny Rohingů. Ačkoli na území Barmy pobývají Rohingové po staletí, jsou tam stále považováni za nelegální přistěhovalce ze sousedního Bangladéše a většina z nich nemá žádné státní občanství. Téměř 140 tisíc Rohingů z barmského Arakanského státu opustilo své domovy po krvavých střetech s buddhisty v roce 2012.

Další ale prchají dál, zejména na lodích v Bengálském zálivu. Spolu s Bangladéšany opouštějícími svou zemi kvůli chudobě míří zejména do Malajsie, kde tvoří většinu obyvatelstva muslimové.

Barma nastoupila před několika lety cestu demokratizace, mimo jiné propuštěním politických vězňů v čele s nositelkou Nobelovy ceny za mír Do Aung Su Ťij, ale reformy provádějí podle svých kritiků liknavě. U moci se drží nadále klika všech významných představitelů bývalé vojenské junty, kteří jsou zároveň největšími tamějšími ekonomickými oligarchy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám