Hlavní obsah

Komorowski v televizní prezidentské debatě zdolal Dudu

Právo, Pavol Minarik
Varšava

První televizní debatu před druhým kolem prezidentských voleb v Polsku (budou 24. května) podle průzkumu Rádia Zet nečekaně vyhrál současný prezident Bronislaw Komorowski s 56 procenty hlasů. Kandidát opozičního Práva a spravedlnosti (PiS) Andrzej Duda získal 41 procent. Oba kandidáti se střetli v duelu odvysílaném v neděli pozdě večer.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polský prezident Bronislaw Komorowski v rámci své prezidentské kampaně ve Varšavě.

Článek

Téměř osmdesátiminutové klání obou politiků, které vysílaly společně Polská televize TVP a soukromá stanice Polsat, sledovalo 10,5 miliónu diváků.

„Komorowski všechny překvapil ofenzívou, rozhodností a věcností ve všech čtyřech diskutovaných tématech (zahraniční politika a bezpečnost, ekonomika, vnitřní politika a ústavní systém). To nebyl ten starší žoviální pán s knírem čekající na porážku v druhém kole, ale politik, který po všech stránkách převyšoval o dvacet let mladšího konkurenta,“ komentoval debatu portál Natemat.pl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Televizní debatu sledovalo v Polsku 10,5 miliónu lidí.

Od ospalosti k aktivitě

„Kandidáta PiS Dudu Komorowski, kterému v dosavadní kampani všichni vyčítali ospalost, svého soupeře evidentně překvapil aktivitou a srozumitelným stručným vyjadřováním,“ uvedl polský deník Gazeta Wyborcza. Duda navzdory slabšímu nedělnímu výkonu ale zřejmě neztratil voliče. Otázka je, zda je získal Komorowski, ptá se deník.

„Příznivci Komorowského si po první televizní debatě mohou s úlevou vydechnout. Současná hlava státu vešla do ringu a vyhrála na celé čáře,“ napsal polský týdeník Newsweek.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Andrzej Duda se sbou ženou Agatou (vpravo)

Dokonale připravený ofenzívní Komorowski zasadil Dudovi těžký úder hned v úvodu debaty a ten se až do konce nevzpamatoval. Navzdory tomu by bylo největší chybou nabýt přesvědčení, že Komorowski už vyhrál druhé kolo voleb.

„Ne, to bude až za týden, zatím jen převzal iniciativu, negativní trend ještě neodvrátil,“ dodal komentátor týdeníku.

Mediální poprava se nekonala

„Po Komorowského chabé kampani a prohře s Dudou v prvním kole většina analytiků a komentátorů očekávala v televizi jeho mediální popravu,“ zdůraznil deník Fakt. Přitom Komorowski byl nejen lépe připravený, ale i důvěryhodnější.

V prvním kole prezidentských voleb v Polsku před týdnem získal Duda 34,7 procenta hlasů a vyhrál ve 27 volebních obvodech. Komorowski nečekaně prohrál se ziskem 33,8 procenta hlasů a prvenství dosáhl ve zbylých 24 obvodech. [celá zpráva]

Podle posledního průzkumu před televizní debatou vedl Duda nad Komorowským v poměru 54 : 46 procentům. Další televizní duel bude ve čtvrtek, tři dny před rozhodujícím druhým kolem voleb.

Reklama

Výběr článků

Načítám