Hlavní obsah

Tři egyptští soudci byli zastřeleni krátce po rozsudku nad Mursím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Tři egyptští soudci byli zastřeleni jen několik hodin poté, co soud v egyptském hlavním městě Káhiře vynesl v sobotu trest smrti nad bývalým egyptským prezidentem Muhammadem Mursím a dalšími 105 členy islamistického Muslimského bratrstva. Byli shledáni vinnými z organizace hromadného útěku z vězení v roce 2011 a ze spiknutí s palestinským hnutím Hamás a libanonským Hizballáhem při jeho plánování.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Portrét sesazeného egyptského prezidenta Mohameda Mursího, který byl odsouzen k trestu smrti.

Článek

Egyptská policie uvedla, že soudci cestovali autem ve městě Aríš na Sinajském poloostrově, když je přepadli ozbrojenci. Při útoku byla usmrcena ještě čtvrtá osoba a další tři lidé byli zraněni.

Zatím není zřejmé, zda atentát souvisí s rozhořčením nad rozsudkem vyneseným nad Mursím a jeho spojenci z řad Muslimského bratrstva. Úřady ale již v minulosti připisovaly vinu za násilnosti na Sinaji přívržencům Muslimského bratrstva. Mursího strana byla po jeho svržení zakázána a stovky bývalých činitelů a příznivců byly zatčeny a uvězněny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mursí dostal trest smrtiVideo: Reuters

Před pár dny se stal terčem pokusu o atentát jiný soudce, který minulý rok odsoudil k trestu smrti 12 příslušníků Muslimského bratrstva. Soudce pumový útok ve svém domově na předměstí Káhiry přežil.

Mursí zvítězil s podporou Muslimského bratrstva v roce 2012 v prvních demokratických prezidentských volbách po pádu autoritářského režimu prezidenta Husního Mubaraka. Po vlně protivládních demonstrací v létě 2013 ho ale svrhl vojenský puč pod vedením současného prezidenta Abdal Fattáha Sísího.

Reklama

Výběr článků

Načítám