Hlavní obsah

Soud odebral polské matce dvojčata, protože je obézní

Právo, Pavol Minarik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vratislav

Sedmiletá dvojčata Patricii a Viktorii odebral soud v polské Vratislavi jejich matce Anie Kapelové. Stalo se tak na návrh vratislavského Centra sociální pomoci, které tvrdilo, že „mladá matka je obézní, nemocná a proto se nedokáže o své děti dobře postarat“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Samotný problém vypukl už v listopadu minulého roku, kdy matku dvojčat náhle na dva týdny hospitalizovali. Protože nezletilé dcery vychovávala sama, byly na čas umístěné v sociálním zařízení. Po návratu domů ji čekalo rozhodnutí soudu o odebrání dětí a zařazení do dětského domova, které bylo v bleskovém tempu vyřízené.

Stalo se tak navzdory tomu, že se matka o děti vzorně starala, jejich vývoj ani zdraví nebyly ohrožené.

„Na stranu matky se postavili nejen příbuzní, sousedi a známí, ale i rodinná asistentka Joanna Tenderysová, která ji i děti osm měsíců pravidelně navštěvovala a nezaregistrovala žádné problémy. Děti byly vždy čisté, najezené a v psychické pohodě, ale soud její stanovisko při rozhodování nevzal v úvahu,“ uvedla Polská televize TVP, která o případu ve středu informovala.

Soud nevzal v úvahu ani vyjádření lékařů, podle kterých matka dvojčat „netrpí žádnou závažnou chorobou, která by jí bránila v péči o děti“.

Naději jí vrátila média

„Mým hlavním problémem je, že jsem obézní a tedy podle soudu neschopná postarat se o vlastní děti. To ale není pravda, od jejich narození až do chvíle, kdy mi je sebrali, jsem se o ně starala sama, s láskou a nejlíp, jak jsem mohla,“ uvedla smutná matka dvojčat.

Už půl roku bojuje o jejich návrat. Dosud si připadala, jako by mlátila hlavou o zeď. „Naděje, že se mi děti vrátí, se objevila až v poslední době, když se o osud mé rodiny začala zajímat média,“ uvedla.

„Je přinejmenším divné, že soud rozhodl bez toho, aby podrobně zkoumal skutečný stav věci. Stačil mu návrh z Centra sociální pomoci, že matka je obézní a tedy automaticky neschopná poradit si se dvěma malými dětmi,“ kritizoval rozhodnutí soudu šéf nadace Společně lepší (Razem lepiej) Marek Szambelan.

Když úřad může všechno

„Soud si nechce přiznat chybu, odročuje jeden termín o opětovné posouzení tohoto případu za druhým. Zřejmě počítá s tím, že matka děvčátek se psychicky zlomí a ztratí naději i víru ve spravedlnost,” dodal Szambelan.

V posledních letech se ukazuje, že úředník může v podstatě v každé chvíli a kdekomu sebrat děti.

„A to jen proto, že jejich máma je tlustá anebo příliš chudá, stará, ošklivá či dokonce hrbatá. Anebo proto, že vyrůstají v chudé rodině, kde nemají teplou vodu, chodí skromně oblečené, nevědí, co je to wifi, a v životě nejedli kaviár,“ upozornil Szambelan.

Reklama

Výběr článků

Načítám