Hlavní obsah

Letecké záběry soptícího vulkánu v Chile

Chilské úřady zveřejnily letecké záběry vulkánu Calbuco, který v pátek stále chrlil popel. Evakuovány již byly tisíce lidí a odborníci varovali, že hrozí další a možná ještě silnější erupce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry vulkánu CalbucoVideo: Chilean Air Force, Reuters

 
Článek

Sopka Calbuco překvapila v noci na čtvrtek dvěma náhlými výrony. Sopečný popel narušil v širokém okolí život obyvatel. Nikdo ale nebyl zraněn a jediná pohřešovaná osoba se ve čtvrtek našla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční záběry chrlícího vulkánuVideo: Reuters

Mrak z popela už dorazil do hlavního města Chile a také do sousední Argentiny a Uruguaye. Ve všech třech zemích způsobil problémy v letecké dopravě. Musela být uzavřena letiště ve třech patagonských provinciích v Argentině a lety se ruší nebo přesměrovávají i na letištích v Montevideu a Buenos Aires.

Popel ze sopky doslova zasypal městečko Ensenada, kde žilo 1500 obyvatel. Většina z nich byla evakuována již po první erupci ve středu. Silná vrstva popela prolomila v městečku některé střechy a panují obavy, že popel by mohl kontaminovat vodní zdroje. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Popel ze sopky Calbuco zasypal městečko EnsenadaVideo: Reuters

Kvůli výbuchu vulkánu již úřady evakuovaly na 6500 lidí. Geologové podle médií varovali, že není vyloučena další erupce a že aktivita vulkánu může trvat dlouhé týdny, po které se lidé nebudou moci vrátit domů.

Vulkán Calbuco je považován za jednu ze tří potenciálně nejnebezpečnějších aktivních sopek na chilském území. Před nynější nečekanou erupcí nebyla sopka podle úřadů nijak zvlášť aktivní 54 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám