Hlavní obsah

Pobouřená Varšava zve šéfa FBI do Polska, aby si doplnil znalosti

Právo, PM, ivi
Varšava

Polský Institut paměti národa (IPN) pozval Jamese Comeyho, ředitele amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), ke studijnímu pobytu v Polsku, aby se mohl seznámit s tragickým děním z doby druhé světové války, pochopil souvislost dějin nacisty okupované Evropy a nedopouštěl se víc historických chyb.

Foto: koláž Novinky.cz

Ředitel amerického Federálního úřadu pro vyšetřování je pozván na studijní pobyt do Polska. Ilustrační foto.

Článek

IPN tak reagoval na jeho výroky, kdy v Muzeu holocaustu ve Washingtonu obvinil Poláky ze spoluúčasti na hromadném vyvražďování Židů za druhé světové války.

Comey minulý týden v projevu v Muzeu holokaustu řekl, že „společně s pachateli holokaustu kráčeli také normální, na první pohled dobří lidé, kteří pomohli vyvraždit milióny lidských bytostí. Podle jejich vnímání neučinili nic špatného. Přesvědčili sami sebe, že udělali jen to, co bylo správné a před čím se nedalo uniknout.“ Jmenoval přitom „vrahy a jejich pomocníky z Německa, Polska a Maďarska“.

„Vaše slova nás hluboce pobouřila a znepokojila. Díky pobytu v Polsku budete moci v budoucnu uniknout chybám, které mají mimořádně nepříznivý dopad na vztahy mezi našimi zeměmi i národy,“ uvádí dopis ředitele IPN Lukasze Kaminského.

Uražené Maďarsko

Za nepřípustně povrchní a mimořádně necitlivé označila výroky i maďarská diplomacie.

Budapešť se tak připojila k Varšavě, která si v této souvislosti předvolala amerického velvyslance. Ministerstvo zahraničí označilo slova Comeyho za urážlivá, vedoucí ke zobecňování pohledu na Maďary a předalo ambasádě USA písemnou stížnost.

Washington se už nechal slyšet, že výroky Comeyho se neshodují s postojem USA a že odpovědnost za holocaust neslo výhradně Německo.

Související téma:

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Někteří maďarští politici, např. exšéfové diplomacie Martonyi a Navracsics, však v minulosti připustili, že za vyvražďování Židů nese odpovědnost i tehdejší vedení země. Úřady, policie a četnictvo totiž spolupracovaly při deportaci Židů do nacistických lágrů smrti.

Reklama

Výběr článků

Načítám