Hlavní obsah

Na východním pobřeží Austrálie platí stav přírodní katastrofy

– Austrálie

Větrná bouře sužuje třetím dnem východní pobřeží Austrálie a úřady tam vyhlásily stav přírodní katastrofy. Zatím jsou hlášeni tři mrtví a tři nezvěstní. Živel ničí domy a více než 200 tisíc domácností se ocitlo bez elektrického proudu. V Sydney a dalších městech jdou podle agentury Reuters hmotné škody do miliónů dolarů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Austrálii bičuje větrná bouřeVideo: Reuters

 
Článek

Australský meteorologický ústav navíc varoval, že nedaleko pobřeží severně od Sydney se formuje druhá bouře, kterou doprovází vichřice o rychlosti až 100 kilometrů za hodinu.

"Čekají nás těžké hodiny, protože tento meteorologický útvar dále postupuje," uvedl premiér státu Nový Jižní Wales Mike Baird. "Je to nadále velmi nebezpečné," dodal s tím, že stále fouká vítr, prší a vyskytují se bleskové povodně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky bouře v SydneyVideo: Reuters

Dva muži a žena byli nalezeni mrtví ve městě Dungog, zhruba 200 kilometrů severně od Sydney. Podle místních médií jde o starší osoby, které uvízly ve svých domech, když se zvedla záplavová vlna. Další tři lidé jsou pohřešováni poblíž města Maitland, zhruba 165 kilometrů severně od Sydney. Seděli v automobilech, které smetla velká voda.

Několik mezinárodních letů do Sydney bylo odkloněno na jiná letiště. Přístav Newcastle, který je největším přístavem na vývoz uhlí na světě, byl uzavřen. Není zatím jasné, kdy se dodávky uhlí zahraničním klientům obnoví.

Vítr dosahuje rychlosti až 135 kilometrů za hodinu a spolu se silným deštěm v celém státě Nový Jižní Wales vyvrací stromy i sloupy elektrického vedení. Byly uzavřeny stovky škol. Tři nemocnice musely přejít na náhradní zdroje elektřiny. Zasaženy byly také dopravní sítě – jsou hlášeny zaplavené železniční stanice i silnice, mimo provoz jsou semafory.

Na pobřeží způsobuje bouře až 11metrové vlny. Mnoho pláží včetně světoznámé Bondi v Sydney je uzavřeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám